Супер ефективни и лесни рецепти за домашни препарати за почистване

3055
Супер ефективни и лесни рецепти за домашни препарати за почистване
Снимка: iStock/Guliver

Препаратите за почистване, които купуваме са вредни до голяма степен. В себе си те съдържат химикали, които ни влияят във всяко едно отношение – нервна система, хормонален баланс, храносмилане.  Можете да си спестите всички тези вредни влияния, като си направите сами препаратите за почистване.  В следващите редове ще научите няколко лесни рецепти от съставки, които почти винаги имаме в дома си.

Универсален препарат за почистване.

За да го получите, смесете следните съставки: 2 чаши вода, 1 чаена лъжичка боракс (купува се от аптеката), ½ чаена лъжичка сода, 2 супени лъжици бял оцет, ½ чаена лъжичка кастилски сапун (има го в био магазините). Получената смес се поставя в бутилка с пулверизатор. С този препарат можете да почиствате различни повърхности. 

Препарат за прозорци

На пазара можете да видите много такива. Те са мощни и ви помагат да почистите прозорците си само за секунди, но пък са и доста опасни за здравето. При някои по-чувствителни хора, могат да се развият различни алергии.

Ето и един домашен препарат, който ще получите като смесите 2 чаши вода, ½ чаена лъжичка кастилски сапун, 3 супени лъжици бял оцет. След това преместете в шише и напръскайте добре. Хубаво е преди употреба, да разклатите добре шишето. С тази смес ще видите как прозорците започват да светят, като нови.


Спрей за дезинфекция

В сезона на вирусите той е повече от необходим. Спрейовете на спиртна основа обаче могат да раздразнят кожата и дори да предизвикат алергия. Поради тази причина можете да си приготвите домашен, като смесите 2 чаши вода, ¼ чаша бял оцет, ¼ чаена лъжичка масло от чаено дърво, ¼ чаена лъжичка евкалиптово масло.

Всичко това се слага в бутилка с пулверизатор и разклатете добре. Напръскайте замърсеният участък и забършете с парцал. При нужда можете да разтъркате и с четка, след което да попиете. Ако пък повърхността е много замърсена, то изчакайте 10-15 минути и след това почистете.

Спрей за мухъл и плесен

За да премахнете мухъла, можете са смесите 2 чаши вода, 2 супени лъжици масло от чаено дърво в бутилка с пулверизатор. Чаеното дърво във вид на масло е много силно срещу плесен, мухъл и други гъбични микроорганизми. С това масло лесно можете да почистите такива неща, които са вредни за здравето ни.

Когато го напръскате, оставете го да подейства за известно време. След това почистете с мокра кърпа.

Препарат за полиране на дърво

Всеки, който има дървени мебели у дома, би искал да ги полира и поддържа. За това също има домашно средство. За целта смесете ½ чаша топла вода с ¼ чаена лъжичка лимоново масло. Напръскайте дървената повърхност и втрийте добре. Така ще почистите праха от мебелите, но и ще ги полирате и те ще са като нови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com