Свинската мас ли е новата суперхрана?

10803
Свинската мас ли е новата суперхрана?
Снимка: IStock

През последните няколко десетилетия свинската мас се превърна в синоним на нездравословна храна. В миналото обаче бабите ни са готвили именно с нея, а масленките, които са правили, все още се усещат. В днешно време повече я използваме за масаж на тялото или пък за маска на коса.

Оказва се обаче, че тя може да се окаже и новата суперхрана. Използва се за готвене, пържене, сладкарски изделия и не остава остатъчен привкус, както при кокосовото масло. Ето и какви полезни вещества има в нея:

Свинска мас и чесън помагат при проблеми с жлъчката

В днeшнo врeмe мнoгo хoрa, кoитo иcкaт дa oтcлaбнaт (и дoри тeзи, кoитo нямaт нaднoрмeнo тeглo), oгрaничaвaт мaзнинитe нa първo мяcтo. ...

Топене на свинска мас – ето така е правилно!

Високо съдържание на витамин D

В една супена лъжица свинска мас се съдържат 1000 IU от витамина. Това я превръща във вторият богат хранителен източник. Също така, тя съдържа и много богати мастни киселини.

Може да намали състоянието на депресия

Маста е богат източник на олеинова киселина. Редовният прием помага за намаляването на депресивните състояния или на количествата стрес в организма. Опитайте следващия път, когато усетите депресия или сте изнервени да хапнете малко мас. Ще видите, че след това се чувствате много по-добре.

Полза за регулирането на хормоните

Свинската мас е богата не само на витамин Д, но и добрия холестерол. Двете неща могат да ви помогнат да регулирате някои хормони в човешкото тяло. Например, витаминът подобрява инсулиновата чувствителност и това прави маста подходяща за хора с метаболитни нарушения.

Митове и истини за свинската мас

Свинската мас се използва от хилядолетия като лек и храна по нашите ширини. Тя съдържа голямо количество витамини А, D, Е, както и каро...

Не вреди на здравето на сърцето

Различни проучвания показват, че наситените мазнини и животинските в голяма степен вредят на артериите и сърцето. Също така, те увеличават шанса и за сърдечен удар. Анализ, публикуван в Journal of Clinical Nutrition на проучване, направено сред 300 хиляди души, показва точно обратното. Консумацията наситени мазнини не е предпоставка за сърдечни проблеми или риск от инфаркт.

Проучването показва също, че диетата с повече въглехидрати, може да бъде предпоставка за увеличаването на триглицеридите в кръвта и това всъщност е предпоставка за сърдечни проблеми. Поради тази причина можете да консумирате свинска мас в умерени количества.

Не е хидрогенирана мазнина

Години наред се мислеше, че маргаринът е по-здравословната алтернатива на животинските мазнини. Този продукт се получава именно след хидрогениране. Този вид мазнини могат да повишат нивата на лошия холестерол, да се развие рак, увеличават редица лоши процеси в организма, ускоряват процеса на стареене и други.

На последно място можем да кажем, че свинската мас е икономична за ползване. С нея можете да готвите или пък просто да я използвате за правенето на сандвичи. Това определено ще се отрази и в положителна посока на семейния бюджет.

Диетолог: Свинска мас срещу COVID-19

Прясната свинска мас ще помогне за укрепване на имунната система и справяне с различни заболявания, което е особено важно на фона на па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно