Съвети от Superimoti при избор на имот в Гърция

1585
Съвети от Superimoti при избор на имот в Гърция
Снимка: iStock

Покупката на всеки имот, без значение дали в България, или в чужбина, има нужда от добро детайлно планиране – стъпка по стъпка, за да се избегнат често срещани грешки, а от там провал на сделката и загуба на финансови средства.

Точно поради тази причина в тази статия ще разгледаме най-важните моменти, свързани с избора на недвижим имоти в Гърция.

Процесът на закупуване не се различава толкова много от този, който е в България, но все пак има неща, за които трябва да знаете.

Защо хората избират южната ни съседка за следващата си покупка?

Защо да изберем Гърция при покупка на имот

Недвижимите имоти в Гърция набират голяма популярност не само у нас, но и на запад. До този момент сделките с недвижимости в тази страна стават на доста изгодни цени, посочват брокерите от Superimoti.

Плюсовете на тази страна не са никак малко, а именно:

  • страна в Европейски съюз – всички знаем какво значи това – лесно придвижване само с лична карта, единна валута (евро), конкурентни цени на всички стоки и услуги;
  • развита инфраструктура – Гърция е доста добре свързана вътрешно. Лесното достигане до почти всяка точка е голям плюс за желаещите да инвестират в тази топла страна;
  • приветлив народ и традиции – всички знаем, че гърците обичат веселието, хапването и пийването. Може би тази ни обща черта ни кара да ги чувстваме близки, а от там и желанието да имаме имот там;
  • дълго лято и топло време – привържениците на дългото лято лесно резонират с Гърция – плажовете, коктейлите, гледките и приятната музика са само малка част от 6 месечния сезон (от Юли до Октомври) в съседката ни;
  • можете да ползвате имота си по време на Вашата отпуска, а през останалото време да го давате под наем, като търсенето за такива жилища е голямо почти през цялата година, т.е. ще си докарвате и допълнителен доход.

Предимствата на тази курортна страна са много повече, но ако четете тази статия, вероятно вече сте решили да закупите имот там. Нека се насочим към конкретните съвети.

Набележете си конкретен район в Гърция

Това е първата стъпка, след като сте решили в коя част на страната да закупите следващия си недвижим имот. Различните райони в Гърция имат различна атмосфера – някои са спокойни и семейни, с предимно местно население и не толкова курортни, а в други през всеки час на денонощието има туристи, шум и забавление.

По-шумните райони, като местоположение, са Миконос и Санторини, а по-семейни и спокойни са Парос, Крит, Закинтос, Скиатос и т.н.

Препоръчително е да разгледате и посетите предварително дестинациите, съветват брокерите от Суперимоти, за да прецените сами дали ще Ви допадне.

Ако имате конкретни критерии, споделете ги на компетентния брокер и той ще Ви предложи вили, къщи или апартаменти, отговарящи на Вашите изисквания.

Доказал се подход през годините е да наемете за определен период къща в избрания от Вас район, така ще сте сигурни, че атмосферата, хората и инфраструктурата са наистина това, което искате.

Изберете правилно какъв вид имот искате - апартамент, вила или къща в Гърция

След като сте избрали подходящ район, който да усещате близък до Вас и Вашите разбирания за почивка и отдих, е добре да помислите какъв ще е имотът, в който ще инвестирате – къща, вила или апартамент. Ето какви са техните предимства и недостатъци.

Апартамент

Апартаментът е най-лесната и разбираема недвижима собственост. Подводните камъни са малко, а изборът – голям. Именно тази достъпност е причината за масовото желание за него, а от там и пренаселеността на определени места, което често се разглежда като минус.

Ако търсите имот с цел инвестиция, в който да отидете за една-две седмици, да отдъхнете под гръцкото слънце, а после да го отдавате под наем с цел паричен поток на месечна база и продажба в бъдеще, то това е правилният избор.

Вила

Вилите, в по-голямата част от случаите, са разположени в не особено силно урбанизирани райони, които са по-спокойни, а местното население е предимно от гърци.

Този тип имот се препоръчва, ако ще прекарате голяма част от времето си там, следователно и ще го поддържате по-лесно.

В този вариант отдаването под наем става по-трудно, а поддръжката на една вила в Гърция не е никак малък разход. Цените за закупуване също са непосилни за по-голямата част от хората, така че е добре да прегледате и пресметнете всеки разход и приход, ако тръгнете в тази посока.

Къща

Къщата предлага по малко и от двете. От една страна, нямате огромен имот, за който да се грижите, от друга – не сте в блок с други хора. Ако искате спокойствие, но с по-малко ангажименти – това е добрият избор.

Що се касае до даване под наем, когато не сте там, това е достъпно и не толкова трудно.

Запознайте се с тарифите и необходимите документи в Гърция

Документите при покупка в Гърция не се различават особено от тези в България. Ето какви са те:

  • валиден документ за самоличност – лична карта или паспорт, които са в давност;
  • данъчен номер АФМ от местните гръцки данъчни институции – този номер е най-вече необходим при отварянето на банкова сметка, с която ще извършите трансакцията. Като срок става за ден, максимум два, като Вашият брокер може да направи това вместо Вас след подписване на пълномощно;
  • банкова сметка – след като имате този АФМ номер, ще можете лесно да откриете сметка.

Що се отнася до тарифите, данъците и таксите, които ще платите като купувач, ето примерни стойности:

  • нотариални такси – нотариалните такси варират, като стойност, но са около 1%-1,2%;
  • хонорар на юрист – тук стойността е около 1,2 %, но има миниум от хиляда евро, тоест независимо колко е стойността, под €1000 не може да се падне. От повече от 8 години присъствието на компетентен юрист не е задължително в южната ни съседка, все пак обаче е добре да имате такъв. Той ще Ви спести много главоболия в бъдеще;
  • местен данък – когато придобивате някакъв имот в Гърция, имате данък за собственост, който е 3%;
  • комисиона на брокерската агенция – препоръчваме българска, за да избегнете надбавка от 24% ДДС. Тя е на стойност 3%;
  • такса за вписване на имота – около 0,5%;
  • юридическа проверка на имота и устен превод по време на изповядване пред упълномощен нотариус – €1000. Тук има специфика за българите, които не владеят гръцки език. Задължително е явяването с лицензиран преводач, там ще имате допълнителен разход.

Като вземете всички стойности по-горе, сумарно може да кажем, че допълнителните разходи ще възлязат на приблизително десет процента. Добре е във всяка крачка към покупка да Ви съпътства Вашият доверен брокер.

Закупуването на имот в Гърция ще Ви донесе не само приказно време за отдих, но е и добра инвестиция, с немалка възвръщаемост във времето, посочват от Суперимоти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com