Тайната за приготвяне на перфектното домашно тесто

1891
Тайната за приготвяне на перфектното домашно тесто
Снимка: iStock

Съвет №1: Подгответе брашното правилно преди да започнете с месенето. Задължително го пресейте. Така не само ще го почистите от примесите, но и ще го наситите с допълнително количество въздух, а това е важно за бухването на тестото.

Съвет №2: Не добавяйте прекалено много брашно. Количеството, от което се нуждаете, за да съберете тестото в гладка, еластична топка, ще зависи от вашата рецепта. Не се притеснявайте, ако тестото е лепкаво или дори малко лепкаво. То ще абсорбира влагата, докато си почива и се надига.

По-добре тестото да е малко лепкаво в началото, отколкото да добавите повече брашно, че да стане плътен и непривлекателен тестен продукт. Ако тестото ви е прекалено лепкаво и не се събира - добавяйте само по 1 супена лъжица брашно наведнъж.

Съвет №3: За да стане наистина бухнало и меко. Може да добавите в него малко нишесте, разтворено във вода. Една супена лъжица грис на 0.5 л вода ще свърши същата работа.

Съвет №4: Тестото е като жив организъм и условията във вашата кухня (като влажност и температура) могат да повлияят на бухването му. Може да е необходимо малко повече или по-малко брашно, отколкото е посочено в рецептата, и повече или по-малко време за втасване или изпичане. Важно е да използвате съставките за тестото, когато са със стайна температура като за целта ги извадете от хладилника няколко часа преди месенето.

Съвет №4: Прясното мляко е основна съставка във всички рецепти за тесто. Освен него, обаче, е добре да се налее половин чаша минерална вода или половин супена лъжица сода за хляб, която сте угасили в оцет. Когато слагате мая, нека течността, която използвате, да е с поне 30 градуса температура. За предпочитане е маята да е прясна, а не суха. Когато използвате бакпулвер, изсипвайте го в непресятото още брашно, за да може и той да мине през ситото.

Съвет №5: Ако рецептата изисква използването на краве масло, не го разтопявайте. Тайната е маслото да се използва на стайна температура и да се прибави в края на месенето. Използвайте по-малко течности, когато използвате повече мазнина.

Съвет №6: Разделяйте яйцата на белтъци и жълтъци. Жълтъците се слагат в сместа още в началото. Така кулинарното произведение ще има не само отличен вкус, но и характерен блясък. Белтъците се разбиват отделно и се добавят съвсем накрая.

Съвет №7: Направете тест, за да прецените дали тестото е втасало. След като се е вдигнало, то трябва да бъде приблизително с двоен размер от първоначалния. Използвайте прозрачна купа, за да прецените по-лесно колко е нараснало тестото. За да видите дали е повдигнато достатъчно, притиснете два пръста до кокалчето в тестото. Ако вдлъбнатините останат, след като извадите пръстите си, то е готово за работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com