Тази храна е на хиляди години и е супер полезна за здравето

1169
Тази храна е на хиляди години и е супер полезна за здравето
Снимка: iStock

Киноата, която често е обявявана за суперхрана, се отличава с редица ползи за здравето, които я правят все по-популярна в съвременните диети. Произхождаща от района на Андите в Южна Америка, киноата се отглежда от хиляди години и е смятана за свещена култура от древните инки. Нейният хранителен профил и гъвкавост са ѝ спечелили почитан статут сред хората по света, които се грижат за здравето си.

Едно от основните предимства на киноата за здравето се крие в нейното изключително хранително съдържание. За разлика от повечето зърнени култури, киноата е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини, необходими за човешкото здраве. Това я прави отличен източник на протеини за вегетарианци, вегани и хора, които искат да разнообразят приема си на протеини.

Освен това киноата е богата на фибри, които осигуряват ползи за храносмилането, като например подобрена редовност на червата и намален риск от запек. Високото съдържание на фибри допринася и за усещането за ситост, което спомага за регулиране на теглото и контрола на апетита.

5 важни неща, които трябва да знаете за киноата

Освен това киноата не съдържа глутен, което я прави подходяща за хора с цьолиакия или чувствителност към глутен. Безглутеновият ѝ характер е допринесъл за широкото ѝ разпространение като заместител на пшеничните зърна в безглутеновите диети. Тази гъвкавост се разпростира и върху кулинарните ѝ приложения, тъй като киноата може да се използва в множество ястия, включително салати, супи, пържени ястия и дори печени изделия.

В допълнение към хранителната си стойност киноата съдържа различни биоактивни съединения с потенциални свойства за укрепване на здравето. Те включват флавоноиди, сапонини и полифеноли, които проявяват антиоксидантно и противовъзпалително действие. Антиоксидантите спомагат за неутрализирането на вредните свободни радикали в организма, като по този начин намаляват оксидативния стрес и понижават риска от хронични заболявания като сърдечни болести, рак и невродегенеративни разстройства.

Киноа срещу ориз: кое е по-здравословно?

Изследванията показват, че редовното включване на киноа в диетата може да предложи няколко ползи за здравето, включително подобряване на сърдечносъдовото здраве, по-добър контрол на кръвната захар и засищане. Някои проучвания свързват консумацията на киноа и с намален риск от някои хронични заболявания, като диабет тип 2 и метаболитен синдром.

Ползите за здравето от киноата са многобройни и разнообразни, което я прави ценно допълнение към всяка диета. Впечатляващият й хранителен профил, безглутеновият й статус и разнообразните й кулинарни приложения затвърждават статута й на суперхрана, която заслужава да бъде включена в балансирания и здравословен начин на живот. Независимо дали се ползва като гарнитура, основа на салата или съставка на основно ястие, киноата предлага както вкусен аромат, така и многобройни ползи за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com