Тези 5 цвята на мебелите могат да предизвикат умора - отхвърлете ги незабавно

950
Тези 5 цвята на мебелите могат да предизвикат умора - отхвърлете ги незабавно
Снимка: iStock/Guliver

Ако постоянно се чувствате отпаднали в собственото си жилище, трябва да разгледате по-отблизо неговия интериор.

Ако не можете да се събудите и постоянно се чувствате уморени, но всичко със здравето ви е наред и наскоро сте имали почивка, струва си да разгледате по-отблизо обстановката. Напълно вероятно е причината за умората да се крие в неподходящия цвят на мебелите.

Александър Гринко, директор по стратегически маркетинг, ни разказа от какви цветове в мебелите трябва да се откажете, за да си върнете веселото настроение.

Причината е яркостта

Депресивното настроение не е непременно причинено от мрачни цветове като сиво, тъмнозелено, кафяво. Ярките цветове могат да бъдат източник на ненужен стрес. Разбира се, червеният (или който и да е друг) диван сам по себе си не може да предизвика апатия и да вкара в депресия. Проблемите започват, ако не се спазва поне едно от тези условия:

Какви са психологическите ефекти на различните цветове и как ни влияят те?

- Умереност. Дори най-основният цвят в интериора може да доведе до умора, ако е прекалено много - без да се вземат предвид контрастът и цветовият баланс, пространството изглежда плоско и лишено от енергия. Ако е ярък динамичен цвят, твърде активното му присъствие бързо ще претовари нервната система и няма да добави устойчивост на стрес.

- Целесъобразност. В зависимост от предназначението на помещението цветът на мебелите може да има различно въздействие върху настроението и благополучието. В помещенията за сън и почивка е по-добре да не се избират твърде ярки нюанси на мебелите и контрастни цветови решения.

- Съвместимост с темперамента. Един и същ цвят в интериора може да действа по различен начин на хора с различен емоционален фон. Наситеното червено може да ободри човек, склонен към меланхолия и синдром на хроничната умора, и, обратно, да стимулира агресията и преумората при човек с висока активност и експресивен темперамент.

Накратко, правилото работи така: меланхолиците трябва да избират мебели с цветове от топлия спектър, сангвиниците - със студени.

Но дори и като се имат предвид тези правила, е възможно да се определят цветовете, които по-често от другите се проявяват като енергийни вампири.

Пазете се от червеното

Първите асоциации, които червеният цвят предизвиква, са: увереност, енергия, страст. Той може да повлияе положително на човешката физиология - да повиши кръвното налягане и ритъма на дишане.

Но в интериора червеното действа като доста уморителен цвят и лесно преминава от положителен към отрицателен ефект - от заряд от енергия към умора и раздразнение. Затова си струва да се въздържате от червени мебели в спалнята и стаите за почивка.

Нервно жълто

Психолозите уверяват, че жълтото е най-жизнерадостният и ободряващ цвят от всички. При интериорните решения обаче това не е толкова просто. Акцентиращият жълт стол няма да е източник на проблеми, но преобладаването на яркожълтото в стаята, като например комбинация от килим, завеси и диван, може да "натисне" и дори да предизвика халюцинации.

Разбира се, влиянието на нюанса на мебелите все пак зависи от размера на помещението и осветлението, но като цяло е по-добре да не използвате повече от три големи жълти елемента в едно помещение. Трябва да внимавате и с бледожълтите декоративни елементи: в необмислени комбинации такива мебели състаряват интериора, предизвикват носталгия по дома и усещане за болезненост.

Цветовете и човешкият характер

Депресивно синьо

В случая със синьото е важно правилно да определите нюанса и да вземете предвид темперамента си. "Дълбокият" син цвят може да предизвика апатия и депресивно настроение, особено при хора, склонни към депресия. Освен това такъв нюанс може да повлияе негативно на хормоналния фон.

Можете да обърнете внимание на по-нежните нюанси на синьото, те ще създадат атмосфера на спокойствие и хармония - такива мебели са идеални за зони за отдих.

Напрегнато оранжево

Оранжевите мебели често се използват в помещения за работа и творчество - смята се, че оранжевото може да стимулира умствената дейност. Но ярките оранжеви нюанси е желателно да се ограничат в жилищното пространство.

Факт е, че мозъкът често го възприема като сигнал за опасност, така че той може да предизвика напрежение, а излишъкът му - главоболие.

Смущаващо черно

Черното е обичано заради своята универсалност и практичност, а черните декоративни елементи придават стил на интериора. Но ефектът на този цвят върху психиката и настроението не може да бъде подценяван.

На подсъзнателно ниво черното се свързва с траура, а излишъкът му може да предизвика повишена тревожност. Черните мебели като отделни акценти могат да присъстват във всяка стая. Основното нещо е да се избягва изцяло черното.

Какви мебели е по-добре да изберете?

Има и добра новина: цветът може да има не само негативен ефект. Възможно е да изберете цветовете на мебелите така, че да придобиете сила и да се чувствате у дома възможно най-комфортно.

- Спалня. Препоръчително е да използвате цветове, които насърчават релаксацията: синьо, зелено, светли нюанси на кафявото и бежовото.

- Всекидневна. По-добре е да използвате топли цветове, включително топло зелено - то създава условия за приятелско общуване между хората. Дървените нюанси също се свързват с уюта на домашната среда.

- Работна област. Изборът на цвят на шкафа зависи от вида на дейността и характера. За концентрирана интелектуална работа на компютър е по-добре да изберете зелена, синя и кафява палитра, тя ще помогне за облекчаване на напрежението в очите. Креативните и активни хора могат да използват по-сдържани варианти на жълти, оранжеви и червени нюанси - горчица, охра, теракота в умерени количества.

Като цяло всеки цвят оказва определено влияние върху цялостната атмосфера и настроение. Важно е да не се изпада в крайности: ярките цветове могат да се използват като акценти в дизайна, но не трябва да се използват като основен цвят и не трябва да се използват в големи площи. Подходящото и балансирано използване на цветовете ще ви помогне да създадете уютно пространство, в което енергията ви ще се възстанови, а не ще ви напусне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com