Топ 10 традиционни фестивали в България

2340
Топ 10 традиционни фестивали в България
Снимка: Фотограф: Елица Матеева

Макар Бразилия, Китай и Япония да са ключовите места, на които с провеждат едни от най-популярните фестивали в световен мащаб, богатството на фестивали в Европа е толкова голямо, че са описани в „Европейските фестивали“ – издание на Европейската асоциация на фестивалите. Какво е мястото на родните фестивали в България на картата на Европа и как днес тълкуваме думата фестивал?

Фестивалът е празник, като дори името му произлиза от латинската дума за празник festus, но е и преглед на постиженията в определен вид изкуство – музика, кино  и т.н., като по-нетрадиционни са религиозните, младежките, кулинарните, научните фестивали, защото не са свързани с музика и танц, с веселие или с фолклор, но това не отнема от значимостта им и не ги омаловажава.

Естествено, обаче, традиционните фестивали в България са свързани с кино и музика, с фолклор и традиции, с култура, поради което за нашите топ 10 традиционни фестивали в България се спряхме на следните.

Фестивали в България – вижте 10 от най-популярните и интересни у нас

1. Празник на розата

За славата на българското розово масло и за качествата му се носят легенди.  Розоберът и производството на розово масло за Розовата долина били не само свързани с традициите, но и източник на поминък за хората там, което обуславяло важността им. Не е случайно, че на розовото масло посветили цял празник – фестивал, за първи път проведен през 1967 г. в Казанлък с участието на розопроизводители от Старозагорска и Пловдивска област. През годините празникът прераства в национален, превръща се в един от най-значимите фестивали у нас, в рамките на който се организират спортни и културни прояви, художествени пленери, карнавални шествия, дефилета и конкурси, които пълнят долината на розите с хора от цяла България и извън граница, дошли за фестивала на розата у нас.

2. Златният Орфей

С гледаемост от над 200 милиона зрители, тъй като е международен фестивал, излъчван в системата на Международната организация за радио и телевизия, Златният Орфей е най-значимото музикално събитие и фестивал у нас в продължение на десетилетия, оставило ярка следа, незабравимо и недостижимо по мащаба и успеха си. Днес фестивалът, чието последно издание е през 1999 година, е само сладък спомен за сцената, на която се раждаха едни от вечните музиканти и певци, оставили името си в историята със златни букви След дългогодишно прекъсване фестивалът с завръща, но на ново място и само като конкурс за нова българска песен, без конкурс за нови български изпълнители – тоест с бегла следа от някогашната му слава и блясък.

3. „Любовта е лудост“ или как Варна се превръща в арена на световното кино

Този международен филмов фестивал, провеждан във Варна в разгара на сезона всяка година, със своята посещаемост, популярност и успехи получава заслужено място в топ 10 на най-популярните фестивали в България. Арт събитие със значение не само за Варна, но и за световната киноиндустрия, тъй като представя над 90 игрални филма от световната филмова листа.

4. Празници на изкуствата Аполония или морето празнува

Проведен е през 1984 г. за първи път и е доайенът на подобни прояви у нас, поради което заслужено получава място в Топ 10 традиционни фестивали в България. Един безкраен празник на изкуствата, очакващ гостите и местните граждани на историческия град Созопол всяка година с основна цел съхраняване на културните традиции и подкрепа на новите таланти.

5. Фестивал на пясъчните фигури или живата магия на пясъка

Пясъкът оживява от пръстите на велики майстори и се възражда в различни фигури – причудливи, богати, изпипани до последния детайл и всяка година, посветени на различна тематика – кино герои, приказки от пясък, сафари и др. През годините в изданията на фестивала са представяни световно известни творци от Индонезия, Англия, Белгия, Холандия, Ирландия, Русия, Украйна, България, Франция, Гърция, Япония. Млад фестивал, организиран в България за първи път през 2008 година и единствен по рода си у нас.

6. Националният фолклорен събор „Рожен“ или как Родопите се оказват тесни да поберат всички желаещи да се насладят на фестивала

Едно от най-мащабните събития у нас, което събира хора от цялата страна с автентичните си ястия и фолклорна музика, с надпяванията и българските народни ритми, с хилядите си участници. Оркестърът „100 каба гайди“, Валя Балканска, Христина Лютова и други, записали името си в историята на фолклора завинаги, стават популярни именно благодарение на този събор. Днес мнозина споделят, че съборът е загубил от чистотата и смисъла си, че се е превърнал в комерсиален, но въпреки това го посещават, защото е сред най-значимите и големи фестивали в България.

7. Международният фестивал на камерната музика или Пловдив – градът под тепетата е под прожекторите

Най-старият фестивал за класическа камерна музика в Европа е именно Международният фестивал на камерната музика в Пловдив. Провежда се всяка година от 1964-та сред живописната атмосфера на Етнографския музей – емблематичен архитектурен паметник в Старинен Пловдив.

8. „София диша“ или фестивала в сърцето на столицата

София диша е фестивал, който смело надхвърля границите на екологичните теми и обхваща широк набор от такива – архитектура, дизайн, музика, танц, театър, кино и други. Млад фестивал, проведен за първи път през 2010 година, случващ се мнгократно всяка година.

9. „Киномания“

Първото издание на този фестивал за филмово изкуство е било през 1987 г. като Световна филмова панорама и продължава и днес, като специално създаден за целта сайт информира гражданите за събитията по време на фестивала, обхващащ София, Пловдив, Варна и променящ се всяка година, за да остане атрактивен за зрителите.

10. „Златна роза“ или фестивала на родното кино

Този фестивал се провежда от 1961 година във Варна с цел популяризиране на българския игрален филм. В рамките на фестивала се присъждат награди „Златна роза“. Развивайки родното кино този фестивал е сред най-значимите фестивали в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com