Трикове, с които да облекчиш слънчевото изгаряне

654
Трикове, с които да облекчиш слънчевото изгаряне
Снимка: iStock/Guliver

Е, вече е станало. След като прекарахте целия ден на слънце, кожата ви се зачерви, изгоря и започна много да ви боли. Разбира се, най-добре е да предотвратите слънчево изгаряне, но сега е време да действате, а не да размишлявате. Не е нужно да бързате към аптеката, за да се отървете от подуването и зачервяването. Вече имате много ефективни лекарства за слънчево изгаряне у дома и дори не ги познавате! Ето 5-те от най-добрите природни домашни средства за облекчаване на болката и успокояване на слънчево изгаряне.

1. Студен компрес

Това е един от най-лесните и ефективни начини за изгаряне. На зачервената кожа трябва да се приложи студен компрес - просто накиснете кърпа или марля в студена вода и след това я поставете на горещото място. Прохладата облекчава болката и намалява зачервяването.

2. Вана с ябълков оцет

Ако кожата ви гори и боли, вземете лечебна вана. Достатъчно е да добавите около 1 чаша ябълков оцет във ваната с вода, за да успокоите дразненето на кожата. Добавянето на ябълков оцет ще помогне да се поддържа балансирано ф на кожата ви, тъй като е почти идентично с това на здравата кожа.

3. Алое

Всеки от нас трябва да има саксия с алое вера в дома си. Това е невероятно растение, което помага при много кожни проблеми, включително слънчево изгаряне. Гелът в листата на алое вера е истински чудотворец - овлажнява перфектно кожата, създава защитна бариера върху нея и я охлажда. В допълнение, той съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението в епидермиса. Съдържащите се в алоето вещества ускоряват оздравителните процеси, благодарение на което бързо ще забравите за болезненото изгаряне.

4. Невен

Невенът е растение с много лечебни свойства. В миналото се е използвал при акне и екзема. Може да бъде полезен и след връщане от плажа, тъй като успокоява кожата и намалява възпалението. Как да го приложим? Съберете пресни цветя от невен, запарете ги като чай, оставете да се охладят и след това компресирайте запарката. Също така си струва да добавите венчелистчета към ваната и да вземете регенеративна вана след слънчеви бани .

5. Мента

Ментолът в листата на мента е едно от най-ефективните естествени охлаждащи вещества. Можете да използвате мента по два начина. Пиейки чай, ще се охладите отвътре и ще се регенерирате по-бързо след ден на слънце. Настойката от мента може да се използва и за приготвяне на охлаждащи компреси. Това е много ефективно средство срещу слънчево изгаряне, но трябва да се внимава при използването му. Ментата прави кожата по-чувствителна на слънчева светлина, затова прилагайте компрес вечер и се уверете, че кожата ви е чиста, преди да излезете навън на следващия ден.

Все пак не чакайте да сте стигне до тук, а вземайте навреме познатите предпазни мерки срещу изгаряния от слънцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com