Учените дадоха рецепта на правилното пазаруване

4343
Учените дадоха рецепта на правилното пазаруване
Снимка: Getty Images/Guliver

Учени от четири американски университета са провели съвместно изследване, за да разберат има ли смисъл да си правим списък с необходимите стоки, преди да тръгнем по магазините, или е достатъчно да се опираме на ресурсите от собствената си памет. Изследването е публикувано в сп. Journal of Consumer Psychology.

Общо били проведени експерименти със 700 потребители. В рамките на един от тях доброволците получили списък с 20 плодове и зеленчуци. При част от хората в списъка влизали добре известните ябълки, банани и зеле, а при другите – редките за САЩ цвекло, кокосови орехи и смокини.

Шопингът с отстъпка като дневна доза окситоцин

Независимо че лятото се смята за най-безгрижното време от годината, когато положителните емоции рязко вземат връх, мнозина от нас не мо...

Установено било, че във втория случай потребителите трябвало да обиколят всички рафтове на магазина, като постоянно сравняват със списъка, а в първия го запомняли лесно.

Освен това учените се опитали да изяснят колко елемента от списъка могат да се запомнят от купувачите, ако те прекъснат пазаруването за 10 минути (за да почетат книга). Оказало се, че хората дори не си представят мащабите на собствената си разсеяност и не могат да прогнозират какво именно ще забравят.

Във връзка с това учените ни препоръчват да ходим по магазините със списък на необходимите стоки. Според статистическите данни сега така правят едва 50 процента от потребителите.

 

Откриха лекарство срещу шопинг мания

Хапче за Алцхаймер ще помага на пристрастените към шопинга жени да се отърват от вредния навик да разграбват модните бутици. Лекарство...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...