Усещането за мекота на кожата при ласки било илюзия

7133
Усещането за мекота на кожата при ласки било илюзия

Мекотата и нежността на кожата на другия човек, която хората усещат при ласкави докосвания, всъщност е илюзия.

Благодарение на такива усещания в хода на еволюцията са укрепнали връзките между хората, твърдят авторите на статия в сп. Current Biology.

Ласките не са за всички

Изследователи описаха как нежното докосване до кожата предизвиква нежни чувства. За разлика от други тактилни импулси, тези вървят по б...

Участниците в експеримент, проведен от Екатерина Фотопулу (Aikaterini Fotopoulou) от Лондонския университетски колеж, винаги посочвали кожата на други хора като по-мека от собствената си (макар че обективно не било винаги така).

Освен това илюзорното усещане се оказало най-силно, когато пръстите умишлено галели кожата на другия човек. Учените споменават за съществуването на специална сензорна система на ласките. Според съавтора на статията Анте Гентш (Antje Gentsch) кожата реагира избирателно на докосвания в определени части на тялото с конкретна скорост, за да достави получателят на докосването максимална наслада.

"Илюзията за мекота на кожата ни разказва за несъзнателен механизъм, благодарение на който в областта на осезанието доставянето на наслада означава да я получиш", отбелязва Фотопулу.

Освен това меката и нежна кожа не просто е приятна за усещане – доказано е също така, че тези свойства при докосване стимулират зоните на мозъка, свързани с емоциите и положителната подкрепа.

Тайната на докосването

Екип от учени от медицинския център към Колумбийския университет, водени от доц. д-р Елън Лъмпкин (соматосензорна биология), разрешават...

Тоест галенето на дете или любим човек се възприема от хората като нещо приятно за самите тях, а илюзията за мекота влиза в качеството на "социално лепило", укрепвайки връзките между хората.

Например гледайки детето, майката изпитва приятни усещания независимо от своите мисли и чувства, твърдят учените.

В бъдеще учените планират по-внимателно да проучат неврофизиологичните механизми на докосванията, а също да изяснят има ли разлита в илюзията за мекота на кожата при контакт със сексуални партньори, приятели и непознати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com