В кое живописно селце е роден Йордан Йовков?

44019
В кое живописно селце е роден Йордан Йовков?

“Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто”.

Това са думи на Йордан Йовков, известен като “майстор на късия разказ”, познавач на Добруджа, но най-вече на човешката душа. Йовков е един от класиците на българската литература, чиито произведения са преведени на над 25 езика. Като селски учител Йордан Йовков прекарва дълги години в Добруджа и посвещава много от творбите си на този край.

Неслучайно и днес курортният комплекс “Албена” в област Добрич носи името на легендарната Йовкова героиня от едноименния разказ. Още някои от хотелите също носят имена на героини от Йовков - Гергана, Славуна, Мура, Елица, Нона, Боряна. Затова често си мислим, че Йовков е от района на Добруджа. 

Първият роман на Йордан Йовков – между любовната история и острите социални исторически конфликти

Знаете ли къде е роден големият български писател?

В Жеравна

Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в село Жеравна като петото дете на Стефан Йовков и Пена Бойчова. Прекарва детските и юношеските си години в родното си село. Учи в Жеравна, а след това през 1895 г. завършва основното си образование в Котел. Когато е на 13 години се мести със семейството си в Добруджа, където работи баща му.

Жеравна
Жеравна е село в Югоизточна България, община Котел, обявено за национален архитектурен резерват през 1964 г. Намира се на 21 км от Сливен и на 6 км от общинския център Котел. Заема амфитеатрално местоположение по южния склон на югоизточното вододелно разклонение “Черковната кория” на планински рид Разбойна в югозападната част на Котленска планина. В селото има 330 къщи и около 400 жители. 

Родният дом на Йордан Йовков
Родната къща на големия български писател се намира на площад “Голямо бърдо”. През 1957 г. сградата е превърната в музей, който отразява обстановката, в която преминава ранното детство на Йовков, а през 1987 г. музеят е признат за архитектурен и исторически паметник. В музея е представена експозиция на снимки, документи, ръкописи, които разкриват живота и дейността на Йовков.

Едната стая съхранява облика на типичните домове от района на Жеравна с автентични мебели, посуда и специално място, където семейството спи. Втората стая представя голяма сбирка с творби на Йордан Йовков. Впечатление прави писалката, с която е написал “Старопланински легенди”. В двора на къщата е построен паметник, който представя Йовков на стол, потънал в размисли. 

С какво е известен Индже войвода – описан от Йовков и Пушкин?

“Старопланински легенди” - вдъхновени от родния край на Йовков
Едни от най-красивите разкази на писателя са от сборника “Старопланински легенди”, за което го вдъхновява родният му край. Йордан Йовков пише разказите в “Старопланински легенди” въз основа на “народни песни, поверия, отколешни случки, легенди и пр. от Жеравна”. Сюжетите им взема от своите детски жеравненски спомени. При написването на разказите си Йовков търси автентичното, силно впечатляващото “както е запазено в паметта на народа без всякакви критики за неговата правдоподобност или възможност изобщо”. Използва помощ от жеравненския историк Данаил Константинов, който му изпраща предания, легенди и народни песни от Жеравна и Котленския край.

По негови думи той ползва изпратените сюжети и мотиви “много свободно”. Целта му е да въздигне името на родното си село Жеравна. Разказът “През чумавото” възкресява спомена за епидемиите, които няколко пъти спохождат Жеравна. Прототип на Йовковия герой е реален човек - хаджи Драган Драганов, търговец от Жеравна.

В “Старопланински легенди” Йовков ни среща с миналото, създава една красива митологична картина на своето време и своя край, изпълвайки я с героични събития. И като че ли в центъра на всичко е любовта, която облагородява, прави хората по-добри и спасява света.

Жеравна вдъхновява и големият български поет Дамян Дамянов да възпее родното място на Йовков.

Село ли си, или си картина?
Жива ли си, или си икона?
Кой зографин те е зографисал
от дърво, от камък и самобитност,
та неизтриваема с години
си седиш на синьото на фона?
. . .
Село ли си, или си вселена
?
Дамян Дамянов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com