В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

45631
В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила
Снимка: iStock

Познат е на древните гърци и е описан от Хипократ и Света Хилдегард. Белият равнец е растение, известно с многобройните си лечебни свойства. Екстрактите от листа на бял равнец показват противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да подпомогнат заздравяването на рани. Лабораторни изследвания показват, че екстрактите могат също така да увеличат броя на фибробластите, които са ключови клетки в регенерацията на съединителната тъкан и в процеса на заздравяване на раните. За какво още се използва белият равнец?

Белият равнец, известен още като Achillea millefolium, е многогодишно растение от семейство Asteraceae, разпространено в Европа, Азия и Северна Америка. У нас, то се среща по сухи ливади и пасища, баири, крайпътни пространства, хълмове и храсталаци, полета и градини. Растението се размножава чрез засяване на семена след прибиране на реколтата или през пролетта, а цъфти от юли до октомври. Билката бял равнец, събрана през периода на цъфтеж, е ценна лечебна суровина.

Кога се пие чай от бял равнец? Всеки трябва да знае това!

Белият равнец има силен, пикантен и балсамов аромат и горчиво-остър вкус. Той е медоносно растение. Белият равнец е едно от най-популярните и същевременно едно от най-полезните билкови растения.

Интересно е, че името Achillea произлиза от това на гръцкия герой Ахил, за когото се твърди, че е лекувал раните на войниците си с бял равнец, който има антикръвоспиращи свойства.

Бял равнец - растителна суровина

Суровините са билката бял равнец, цветът на белия равнец и листата на белия равнец. Белият равнец се добива основно от естествени находища.

Бял равнец - активни вещества

В белия равнец можем да открием множество ценни вещества. Той съдържа танини, флавоноиди, камфор, холин и етерични масла като цинеол и азулен. Не липсват и витамини А, С и К, както и минерали като магнезий, цинк, желязо, мед и сяра. Освен това белият равнец е източник на киселини като салицилова, оцетна и мравчена киселина.

Благодарение на съдържанието на флавоноиди, мощни антиоксидантни съединения, белият равнец има антибактериално и противовъзпалително действие. Когато се консумира под формата на настойка, той може да бъде ефективно средство за лечение на симптомите на настинка и грип, като облекчава възпалението в гърлото и устата и намалява температурата.

Действие на белия равнец

Отдавна е известно, че белият равнец спира кръвотечението. Използва се и при треска, грип и настинка. Той има жлъчегонно и стягащо действие, както и противовъзпалително, антисептично и деконгестантно действие.

Белият равнец е една от най-ефективните билки с потогонно действие и се използва за борба с треската. Благодарение на съдоразширяващите си свойства той понижава кръвното налягане и улеснява храносмилането.

Колко е полезен БЕЛИЯТ РАВНЕЦ и за какво се ползва?

Екстрактите от листа на бял равнец имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които подпомагат процеса на заздравяване на раните. Лабораторни изследвания показват, че те могат да увеличат броя на фибробластите, които са ключови за регенерирането на съединителната тъкан след нараняване. Като се има предвид повишената ни активност през лятото, пиенето на чай, съдържащ екстракти от бял равнец, може да бъде чудесен начин да се подпомогне заздравяването на раните и цялостното здраве.

Флавоноидите и алкалоидите, съдържащи се в чая от бял равнец, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тревожност. Изследванията показват, че растителните алкалоиди, като тези, които се съдържат в чая от бял равнец, могат да намалят секрецията на кортикостерон - хормон, свързан с високи нива на стрес.

Здравни свойства на белия равнец

Белият равнец е полезен за:

-    Болкоуспокояващо - веществата в белия равнец могат да облекчат главоболието, менструалните болки и други болезнени състояния;
-    Противовъзпалително - има противовъзпалително действие, което може да помогне за облекчаване на възпалението на кожата и лигавиците;
-    Антимикробно - съединенията в белия равнец могат да помогнат в борбата с бактериите, което е полезно при рани или кожни инфекции;
-    Антипаразитно действие - някои проучвания показват антипаразитен ефект, което означава, че може да е ефективен срещу някои чревни паразити;
-    Подпомагане на храносмилането - в някои култури белият равнец се използва за подобряване на храносмилането и облекчаване на стомашни проблеми;
-    Задържане на кървенето - традиционно се използва за спиране на кървенето от рани и следоперативни рани.

Употреба на бял равнец в козметиката

Външното приложение на бял равнец под формата мехлеми и кремове е ефективен метод за облекчаване на ревматични болки, намаляване на възпаленията на кожата и лигавиците. Освен това ускорява процеса на заздравяване на рани, изгаряния и язви.

Благодарение на антисептичните си свойства белият равнец се използва в козметиката за мазна и склонна към акне кожа. Той е особено ефективен при лечение на бактериално акне, известно като младежко акне. Козметиката, съдържаща бял равнец, помага за изчистване на тена, успокоява възпалението и потиска бактериалния растеж.

Инфузия от билка бял равнец - как да я приготвим?

За да си направите настойка от белия равнец, изсипете една супена лъжица от счуканата билка в чаша вряла вода и варете под капак в продължение на 15 минути, като накрая прецедите.

При храносмилателни оплаквания се препоръчва настойката да се пие 2-3 пъти дневно по половин чаша, а за прочистване на организма от токсини и регулиране на менструацията - 3-4 пъти дневно по половин или 2/3 чаша. Тази настойка може да помогне и за лечение на простудни заболявания.

Що се отнася до външната употреба, пропорциите се променят - използват се две чаени лъжички от билката бял равнец на чаша вода. Такава настойка може да се използва за измиване на лицето, тя има дезинфекциращ ефект, както и за измиване и обливане на различни кожни проблеми като себорея, акне, измръзване, изгаряния или възпалена и гнойна кожа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще се чудят за рецептата

Последното стихотворение на Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 18 май 2024

Таро хороскоп за 18 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com