Вижте природното лекарство, което шимпанзетата са изобретили за раните си.

1621
Вижте природното лекарство, което шимпанзетата са изобретили за раните си.
Снимка: Getty Images

От мечки и елени, до бременни слонове, светът е пълен с животни, които могат да се лекуват сами от различни медицински проблеми. Въпреки че отдавна е отбелязано, че шимпанзетата ядат листа, които предпазват червата им от паразити, сега те са наблюдавани да лекуват раните си с насекоми.

Според CNN това безпрецедентно откритие е направено в националния парк Лоанго в Габон през 2019 г. Изследването е проведено от проекта Ozouga Chimpanzee и немски изследователи от Университета в Оснабрюк (UO) и включва общност от 45 шимпанзета, които са наблюдавани през курс от 15 месеца.

Научни доказателства защо войната сплотява хората

Шимпанзетата са най-щастливи, когато участват в масови драки. Учени смятат, че това може да обясни защо техните близки роднини - хората...

Интересните факти, които НЕ знаехте за Африка

Както е публикувано в списание Current Biology, проектът първоначално имал за цел да проучи взаимоотношенията между шимпанзета и как те ловуват. Това бързо се променило, когато експертите забелязали отделни екземпляри да прилагат смлени насекоми върху собствените си рани и раните на други в забележителен акт на медицинско лечение.

Шимпанзетата ядели насекоми, но учените не знаели, че те ги улавят и използват за лечение на раните си. Следователно те не само имат разбиране за своите хранителни видове, но вероятно и за характеристиките на други животински видове, които помагат да се действа срещу наранявания.

Женска на име Сузи (шимпанзе) разбрала, че синът й Сия е получил рана на крака си. След това тя грабнала нещо от нищото и го поставила между устните си. След това го разнесла внимателно на крака на сина си. По-късно същата вечер, Сузи първо е протегнала ръка, за да хване нещо, което е сложила между устните си и след това директно върху отворената рана на крака на Сия.

Екипът наблюдавал ясен модел, при който шимпанзетата първо хващат насекомо, обездвижват го, като го поставят между устните си, след което го поставят върху рана и го търкат наоколо. Докато конкретният вид насекоми, които са използвали, все още не е идентифициран, изследователите смятат, че вероятно има „успокояващи свойства“ за облекчаване на болката.

Вкусно лекарство при детска кашлица действа моментално

Кашлицата при децата е кошмар за всеки родител, защото често тя е предвестник за настъпване на заболяване, което ще се проточи, ще дове...

Изучаването на маймуните в естествената им среда е от решаващо значение, за да хвърлим светлина върху нашата собствена когнитивна еволюция. Все още трябва да положим много повече усилия в изучаването и опазването им, както и в опазването на естествените им местообитания.

Ходел като човек, катерел се като маймуна

Важно е да се отбележи, че нехранителните растения отдавна се консумират от различни животни по различни причини. Бременните слонове в Кения, например, ядат определени листа, за да предизвикат раждане. Отдавна е известно, че мечките и елените ядат лечебни растения, а самите шимпанзета са наясно с употребата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com