Вижте защо в някои държави по света движението е обратно

19123
Вижте защо в някои държави по света движението е обратно
Снимка: Facebook

Днес в България и много други страни е прието дясното движение по пътищата.

Но има и страни с ляво движение. В съвременния свят това са Ирландия, Великобритания, Япония, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Кипър, Малта и редица африкански страни.

Защо бирените бутилки са винаги кафяви или зелени

Забелязали ли сте, че всички бирени бутилки са или в кафяв, или в зелен цвят? Оказва се, че за това си има конкретна причина. Когато б...

Традицията на лявото и дясното движение се е зародила дълго преди изобретяването на автомобила.

Според една от версиите, дясното движение е възникнало в Европа по време на средновековието, когато по тесните пътища между населените пунктове пътували не автомобили, а ездачи на коне. Всички били въоръжени. В лявата си ръка ездачите държали щит, за да се защитят в случай на внезапно нападение, затова и се придържали към дясната страна.

Съществува и още една версия за появата на дясното движение: когато конските каруци се разминавали, по-лесно било те да се насочат надясно, тъй като повода е бил в дясната ръка, която у повечето хора е по-развита.

Годините минавали, средствата за придвижване се изменили, а традицията останала… Счита се, че лявото движение е възникнало в Англия. Тази островна държава е била свързана с външният свят само по морски пътища, активно се развивало корабоплаването. За уреждане движението на морските съдове морското ведомство издало указ, според който корабите били длъжни да се придържат вляво. По-късно това правило се разпространило и по автомобилните пътища, а също така се разпространило по всички страни, намиращи се под влиянието на Британия. Някои се придържат и досега до него.

По различно време в много страни било прието лявостранното движение, но на различни етапи от развитието си в тези страни било преминато към нови правила.

Защо наричаме филията с кайма "принцеса"?

Защо филията с кайма е „принцеса"? Днес ще вдигнем най-после булото над принцесата. Защо е кръстена така? Най-напред нека изясни...

При някои лявото движение останало по практически съображения – например съседството с държави с ляво движение и по-евтините за внос автомобили с десен волан.

Така например страните, намиращи се в съседство с бившите френски колонии и под тяхно влияние променили движението в бившите британски колонии в Африка. КНДР и Южна Корея сменили лявото движение с дясно след края на японската окупация през 1946г.

Една от последните страни, при които е отпаднало лявото движение, е Швеция. Това се случва през 1967 година. Подготовката за реформата започва през 1963 г., когато шведския Парламент създава Държавна комисия за преход към дясностранно движение, която има за цел да разработи и приложи пакет от мерки за гарантиране на прехода. На 3 септември 1967 година в 4:50 ч. всички превозни средства трябвало да спрат, да преминат от другата страна на пътя и в 5:00 да продължат да се движат.

На първо време след прехода бил въведен и специален режим за ограничение на скоростта на движение.

Какво се случва с тялото ни когато спрем алкохола

Запознайте се с историята на една млада дама, която разкрива как решението да спре алкохола се е отразило на фигурата й. Тя се казва Ас...

На туристите, които идвали в страната с необичайното за тях движение, се препоръчвало от съображения за сигурност да не шофират самостоятелно, а да прибегнат до услугите на специални водачи.

източник: sibir.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...