Възможно ли е да си направим здравословни пържени картофки!? Да! Ето как!

17844
Възможно ли е да си направим здравословни пържени картофки!? Да! Ето как!
Снимка: iStock

Сочни, златисти, апетитни и хрупкави - много е трудно да откажете любимите си пържени картофи, защото са толкова вкусни! Но струва ли си изобщо да се ядат? Няма ли това да навреди на здравето ни? Или може би такава храна може да бъде полезна по някакъв начин?

Пържените картофи не са особено полезни, защото са богати в съдържаниет си на аспаргин, аминокиселина, която при награвяне на високи температури, както се случва при процеса на пържете, се превръща във веществото акриламид, което е силно канцерогенно за човешкия организъм. Не бива и да претопляме пържените картофи, защото при този процес, това вещество се увеличава двукратно.

НЯМА да повярвате като разберете защо всички започнаха да замразяват картофите, преди да ги изпържат

Картофите присъстват на трапезата ни като гарнитура, салата, а дори и основни ястия. Малките деца и възрастните обичат да ги похапват, ...

За пържене е добре да подбираме здрави картофи, без петна  и израстъци, а ако е възможно отвътре трябва да са по-жълтеникави сортове, защото са с по-сладък вкус. Най-добрият начин за изпържване на картофите е да бъдат задушени преди самия процес на пържене или леко запечени, за да можем да съкратим агресивната термична обработка.

Много е важна и в каква мазнина пържим картофите, като е добре да се използват мазнини за фритюрник, а не олио. Процесът на окисляване при тях е по-труден и не се  трансформират в трансмастни киселини. Най-хубаво е да се изпържват в масло, макар и да е скъпо, но е единствената безвредна за пържене мазнина. Маслото е устойчиво на високи температури, като съдържа полифеноли, предпазващи от свободните радикали.

Друга полезна мазнина е кокосовото масло. Не бива да се пържи в прекалено обилна мазнина, като процеса на пържене трябва да е възможно най-кратък. Не бива да позволяваме на картофите да прегорят. Ако пържим във фритюрник, добре е да регулираме с него температурата, за да не надвишава. Ако нямаме фритюрник, керамичния тиган би свършил добра работа. Не бива да използваме повторно мазнината след пърженето веднъж, защото е много вредна.

При консумация на пържени хрени е добре да се комбинират с пресни салати, защото зеленчуците изкарват от организма токсичните и вредни вещества. В много магазини вече се продават мултикукъри и различни уреди за безвредно пържене, които са много добър избор и инвестиция, ако искате да се храните здравословно, без да се лишавате от любимите си пържени неща. Не бива да се забравя, че не трябва да прекаляваме с консумирането на пържени храни, защото те вдигат холестерола и водят до стомашно-чревни проблеми.

Леля ми показа най-здравословния метод за пържене на картофи

Картофите са едни от най-любимите храни на малки и големи, но пък пърженето им не е полезно за организма. При обработването на толкова ...

След изпължването на картофите, тиквичките или патладжана, трябва да ги оставим върху салфетка или кухенска хартия, за за попият излишната мазнина. Също така е вредно да бъдат пресолявани. Въпреки съветите обаче, всеки диетолог не би препоръчал да консумирате пържени храни. Има всевъзможни рецепти, в които картофите могат да бъдат приготвени също толкова вкусно, колкото пържените, но без самият процес да бъде осъществяван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно