Защо е добре мъжете да имат много жени

29797
Защо е добре мъжете да имат много жени

Въпреки много изследвания, които обясняват вредността на полигамията за жените и техните деца (те растат в условията на нищета и по-чести болести), американски и британски антрополози са открили, че полигамията всъщност е от полза за жените. Новото изследване е представено в сп. PNAS.

Полигамията (многоженството) се е срещала в 80 процента от древните общества, но сега се е запазила основно в страните от Африка южно от Сахара. Учените са съгласни с това, че такъв брак е полезен за мъжете – те имат повече потомство, отколкото моногамните мъже.

Жените откриха баланса между семейство и кариерата

Жените най-накрая са открили баланса между семейството и кариерата, показва изследване на центъра "Пю", цитирано от "Пайъниър нюз". В ...

За да отговорят на въпроса за ползата и вредата на полигамията за жените, американските антрополози са сравнили социално-икономическото положение на семейства от двата типа (моногамни и полигамни) в 56 села на Северна Танзания.

Обобщавайки данните, учените първоначално видели предсказана от други автори картина – многоженството е свързано с ниска продоволствена сигурност (заплаха от глад) и лошо здраве на децата. Но тази закономерност може да се обясни също с това, че полигамията по-често се среща в бедни (по други причини) села, разположени в екологично неблагоприятни местности.

Ако се сравнят моногамните и полигамните семейства в едни и същи селища, то във вторите храната била повече, а децата – по-здрави. Освен това полигамните семейства се оказали по-богати на добитък и обработвали повече земя.

Получените изводи се съгласуват с теоретичните модели, според които многоженството служи като стратегически интерес за жените (в общество, където те материално зависят от мъжете и не печелят самостоятелно).

Съвременното българско семейство е тричленно

Съвременното българското семейство масово включва баща, майка и едно дете. Ролята на бабите, дядовците и като цяло намесата на роднинит...

Авторите на изследването отбелязват, че забраната за многоженство може да навреди на жените – особено на територии, където има високо ниво на имуществено неравенство сред мъжете. Такава забрана ще ограничи жените в избора на брачен партньор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com