Защо гневът може сериозно да увреди здравето

1836
Защо гневът може сериозно да увреди здравето
Снимка: iStock

Всеки от нас е изпитвал чувството на гняв поради една или друга причина, но важно е да съумяваме да го потушаваме възможно най-бързо, защото тази негативна емоция влияе изключително много на здравето ни. Понякога, връщайки се в миналото и сещайки се за неща, които са ни разстроили, ние неусетно натрупваме гнева в съзнанието си, а това може да доведе до някои здравословни проблеми като:

Увеличава се рискът от заболявания на сърцето

12 начина за справяне с гнева

Човешките емоции са изключително трудни за контролиране. Може да отнеме години, за да овладеете способността да се контролирате. Същест...

Голяма част от специалистите са на мнение, че натрупаният гняв влияе най-вече на сърдечно-съдовата ни система. Крис Айкън, който е доктор по медицина в университета Уейк Форест, казва, че до два часа след сериозна гневна ситуация човек може да получи сърдечен удар или поне рисковете от такъв стават двойно по-големи. Не бива да задържаме гнева в себе си, а по-скоро да споделим чувствата си с този, който ни ги е причинил.

Повишава се рискът от инсулт

Ако не можете да контролирате стреса и гнева, започнете с практики като дишането – вдишайте и издишайте бавно няколко пъти, посетете място с чист въздух или просто сменете средата, в която се намирате в дадения момент.

Понижава имунитета

Как се ядосва всяка зодия

Всички сме живи хора и нещо може да ни вбеси. Някой в същото време е истеричен, някой разхвърля нещата наоколо, друг мълчаливо тръгва к...

Гневът влияе негативно на имунната ни система. С колкото повече стресови ситуации се сблъскваме и натрупваме гняв, толкова по-уязвим става организма ни към настинки, грипове и др. заболявания. Учените от Харвард са достигнали до извода, че споменът от гневна ситуация в миналото понижава за цели 6 часа антителата на имуноглобулин А, отговорен за защитата на тялото от външните агенти.

Повишават се нивата на стрес, тревожност, възможност да се отключи депресия

Безпокойството и гневът са вечни приятели, които вървят ръка за ръка. Според изследване от 2012 г., изследователите установяват, че е възможно гневът да засилва симптомите на тревожното разстройство и да пречи на нормалния живот на човек.

Други проучвания разглеждат влиянието на гнева върху депресията, като тези агресивни състояния са свързани с депресията най-вече при мъжкото съсловие. Пасивният гняв е най-често съпътстващият депресията и затова е от огромно значение да се научим да елиминираме и потушаваме гнева си, без да го задържаме в себе си. Не бива да се фокусираме до такава степен в негативните ситуации и емоции, а по-скоро да насочим мисълта си към по-приятни мисли и дори дейности – разходка в парка или медитация в случая биха били от голяма полза за психическото ви състояние – това съветват и много учени, като може да отидете и на масаж, да практикувате любимо хоби, да слушате любимите си песни и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com