Защо горчивият шоколад е толкова здравословен

8540
Защо горчивият шоколад  е толкова здравословен
Снимка: Lisa / Pexels

Най-често диетолозите препоръчват да консумирате черен шоколад, ако ви се яде нещо сладко, без да навредите на фигурата си. Наистина ли е толкова полезен този продукт?

В супермаркетите има много видове черен шоколад, но те са с еднакъв състав – масло, какао и захар. Делът на какаото не трябва да бъде по-малък от 55%, има шоколад, където какаото е 99%. Именно високото съдържание на какао прави този продукт толкова полезен не само в кулинарията, но и в козметологията. Същевременно, не е препоръчително да се прекалява с шоколада, тъй като съдържа много калории. Но има и много полезни вещества: тиамин, калций, калий, магнезий, натрий, антиоксиданти и витамини. Тези вещества влияят благоприятно на организма.

Полезните храни, които могат да ни вредят

Шоколадът е изкушение! Той е предизвикателство за вкуса ни и едва ли има човек, който да не го харесва. Ползите от него са много особен...

1. Жени

Нарича се вълшебно хапче за красота, защото ако консумирате малко горчив шоколад, косата, ноктите, зъбите и кожата ви ще бъдат подпомогнати от достатъчно вещества, от които се нуждаят. Калцият, флавоноидите, калият, желязото влияят благоприятно на кръвоносната система, кръвоносните съдове, отстраняват свободните радикали. Основното нещо е да помните за чувството за мярка и да не ядете шоколад твърде често. В противен случай, ще бъдете засегнати от проблема с наднорменото тегло, безсънието, превъзбудата, киселините. Не трябва да използвате този деликатес при кърмене или страдате от уролитиаза.

2. Деца

Шоколадът съдържа достатъчно витамини В и РР, които хранят добре крехката система и стимулират мозъка. Следователно децата и юношите могат и трябва да го използват. Също така, горчивият деликатес отлично повишава имунната система, не вреди на зъбите. Тук обаче също е необходим контрол, шоколадът до 3 години изобщо не трябва да се дава на деца, тъй като съдържа много кофеин. Ако децата консумират неконтролируемо шоколад, може да се развият безсъние, алергии и различни разстройства. 2-3 парчета са достатъчна доза за дете.

10 супер храни за супер памет

Колкото повече остарявате, толкова повече грижи трябва да полагате за мозъка си, за да функционира правилно. Човешкият мозък си набавя ...

3. Мъже

Шоколадът има небивал ефект върху сърцето и кръвоносната система, което значи, че трябва да се консумира и от мъжете. Този десерт намалява риска от тромбоза, инфаркти, атеросклероза, ефективен е в борбата със стреса и подобрява мозъчната функция. Освен това, шоколадът задейства производството на хормони, отговорни за доброто настроение.

Горчивият шоколад в умерени количества е страхотно лакомство, което всеки може да яде. С него ще задоволите жаждата си за шоколад и в същото време ще дадете здравословен тласък на организма си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com