Защо хората се целуват със затворени очи?

15237
Защо хората се целуват със затворени очи?
Снимка: iStock/Guliver

Мъжете и жените често затварят очи, когато се целуват, поради това, че очите пречат на нашия мозък изцяло да обработва тактилните усещания, възникващи при докосване на устните, и по този начин ги притъпяват, става ясно от статия, публикувана в сп. Journal of Experimental Psychology.

"Много отдавна знаем, че съсредоточаването на усилия върху наблюденията на нещо или някого могат да направят другите обекти от околния свят практически незабележими и нечуваеми за нас.

80 млн. бактерии си разменяме само за 10 сек. целувка

Холандски учени изследваха еволюционното значение на целувката, при която се пренасят около 80 милиона бактерии, пише в. "Дейли мейл". ...

Ние установихме, че същото се случва и с чувството на осезание. Това е изключително важно откритие, тъй като много системи за предупреждение използват този "канал" на информация за предаване на данни", казва Сандра Мърфи от Лондонския университет, цитирана от Daily Telegraph.

Мърфи и колегата ѝ Поли Далтън разкрили тайната на затворените очи при целувка и открили причината на това, защо много хора често не усещат вибрациите на мобилния телефон в момента, когато увлечено гледат към нещо. Учените стигнали до своите заключения, докато наблюдавали 16 доброволци студенти, които едновременно решавали визуална и тактилна задача.

Постановката на експеримента била много проста – на монитора се извеждали голямо количество букви, сред които участниците трябвало да изберат само определени символи. Едновременно с това към ръцете им били съединени вибратори, които можели да се включват по време на търсенето на символи на екрана.

Наблюденията на студентите разкрили нещо необичайно – колкото по-сложна ставала визуалната задача, толкова по-бързо светвали символите, и колкото по-голям избор имали участниците, толкова по-зле възприемали тактилните усещания. Според доброволците техните ръце буквално немеели по време на експеримента и по-слабо усещали вибрациите и други осезателни символи.

Виртуална целувка

Разстоянието вече няма да е пречка пред желаещите да се докоснат с устни влюбени благодарение на устройство, което имитира целувките. ...

Средно участниците в опита извършвали два пъти повече грешки при определянето коя ръка вибрирала, ако били силно заети с търсенето на символи на екрана, и пропускали около 10-15% от вибрациите. Всичко това говори, че активното ползване на зрението действително кара нашето чувство за осезание да отиде на заден план.

Подобни резултати според Мърфи и Далтън говорят, че тактиката с използване на тактилни сигнали в устройствата, осигуряващи безопасност на пътниците, е грешна – ако водачът е концентрирал вниманието си върху пътя, той просто няма да усети вибрациите на волана или педалите.

Поради тази причина британските учени съветват автомобилните компании да се върнат към тактиката на използване на звукови сигнали, при които подобно „приглушаване“ почти не работи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно