Защо климатикът не спира да духа – разберете причината

37008
Защо климатикът не спира да духа – разберете причината
Снимка: iStock

Климатикът е сред най-важните и най-скъпите уреди в дома ви, поради което проблеми с работата и функциите му водят съвсем естествено до притеснение. Необходимостта от ремонт, а още повече – от покупка на нов уред – е сериозен удар по бюджета на домакинството. Не бързайте да се притеснявате обаче, ако климатикът не спира да духа – това далеч не значи, че трябва да броите средства за нов. Запознаваме ви с най-честите причини за това своеволие на уреда и как да решите проблема сами или кога е нужно да разчитате на специалист, който да помогне за решаване на проблема, като извърши професионална профилактика на климатик.

Не е добре да оставите уреда да работи денонощно независимо дали е много студено вън, или много горещо. Този уред не е създаден за денонощна работа и не следва да го оставите да духа денонощно, важно е да откриете причината и да я отстраните. Циклите на охлаждане през топлия сезон например трябва да се извършват около два до три пъти на час. След като зададената температура бъде достигната, климатикът трябва да се изключи, завършвайки цикъла на охлаждане.

Ако това не се случи, ваш ред е да откриете причината, да я отстраните или да потърсите техник, който да поправи климатика. Ако оставите уреда просто да работи, това не само ще натовари бюджета ви със значително по-висока сметка за електрическа енергия, не само е вероятно температурата в помещението ще стане неприятна – твърде ниска или твърде висока според режима на климатика и сезона, но и създавате опасност от по-сериозна повреда на уреда, която ще ви струва и много по-скъпо.

Защо климатикът не спира да духа?

- Възможна причина уредът да не желае да се изключи и да работи непрекъснато е повреда в превключвателя. Това позволява на електрическата верига да остане затворена, осигурявайки постоянно захранване на климатика. Възможно е превключвателят да е просто заклещен, а не повреден и да не се нуждаете от смяната му и от сервиз. Ако обаче не можете да го поправите сами или ако техникът прецени, че е за смяна, нямате друг избор освен да го замените за нов, за да не повредите уреда.

Как да си купим климатик на преференциална цена?

- Друга възможна причина, поради която климатикът не спира да духа, е повреда в термостата. Всъщност животът на термостатите е по-къс от този на уреда ви и те трябва да се сменят през около 10 години. С течение на времето сензорите на термостата събират мръсотия, което им пречи да отчитат точно стайната температура.

В този момент смяната е належаща, за да не работи и духа непрекъснато уредът. Понякога обаче термостатът не е дефектен или повреден, не е за смяна, а вие сте сгрешили настройките. В тази ситуация не ви е необходим техник, може да се справите и сами. При грешни настройки на термостата може да изглежда, че вашият климатик работи постоянно, когато е включен само вентилаторът на системата. Избирането на настройката за включен вентилатор на термостата захранва двигателя на вентилатора непрекъснато вместо, когато охладителната система работи. Отменете настройката „включен“ и ще решите проблема.

-  Сред възможните причини, поради които климатикът не спира да  духа, е мръсен кондензатор. Мръсотия, прах и прочие могат да се натрупат върху бобината на кондензатора, което води до намаляване на мощността на охлаждане на климатика и поражда необходимост системата да продължи да работи в опити да охлади помещенията през лятото.

6 съвета как да пестим ток с климатик през зимата

-  Друга възможна причина са замръзнали бобини на изпарителя.

-  Любопитно и невероятно, но факт – замърсеният въздушен филтър също води до непрекъсната работа на уреда и до това той да откаже да се изключи. Почиствайте филтъра системно, за да удължите живота на климатика си, а и заради самите вас – чистият филтър е по-здравословен особено в обществени сгради.

-  Ниската скорост на вентилатора е друга възможна причина, отговаряща на въпроса защо климатикът не спира да духа.

-  И последно, но е и най-маловажно – погрешен избор на климатик може да е причината за неволите ви. Ако сте избрали уред, който е твърде малък и не е достатъчно мощен за помещенията, в които го използвате, той се принуждава да работи денонощно, за да осигури температурата, която сте задали. Избирайте климатика според помещението, по-малкият от необходимото няма да ви спести средства, напротив – ще натовари бюджета със сметката за електричество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com