Защо се проявява сутрешна тъга?

1468
Защо се проявява сутрешна тъга?
Снимка: iStock

Сутрешната тъга, често наричана сутрешна депресия, е често срещано явление, с което се сблъскват много хора. Причините за проявата на сутрешната тъга са многостранни и могат да варират при различните хора. Разбирането на тези фактори може да даде представа за управлението и смекчаването на сутрешната тъга.

Един от съществените фактори, допринасящи за сутрешната тъга, е нарушаването на циркадния ритъм. Циркадният ритъм е вътрешният часовник на организма, който регулира различни физиологични процеси, включително циклите сън-бодърстване. Когато този ритъм е нарушен, това може да доведе до усещане за сънливост и тъга след събуждане. Фактори като нередовен сън, непостоянно време за лягане и смущения в средата за сън могат да допринесат за нарушаване на циркадния ритъм и да засилят сутрешната тъга.

Друг фактор, свързан със сутрешната тъга, е явлението, известно като инерция на съня. Инерцията на съня се отнася до сънливостта и когнитивните увреждания, които хората изпитват след събуждане. По време на прехода от дълбок сън към бодърстване мозъкът се нуждае от известно време, за да се активира напълно, което води до временно състояние на обърканост и лошо настроение. Този период на инерция е по-изразен сутрин и има тенденция да се разсейва с напредването на деня.

Как да разпознаем и да се справим с депресията

Хормоналните колебания също играят роля за сутрешната тъга. Сутринта се характеризира с колебания в нивата на хормоните, включително кортизол и мелатонин. Кортизолът, често наричан хормон на стреса, естествено се увеличава при събуждане, за да помогне на организма да премине от сън към бодърстване. Дисбалансът в нивата на кортизол обаче може да допринесе за чувството на тревожност и тъга. Освен това смущенията в мелатонина, хормонът, отговорен за регулирането на съня, могат да повлияят на качеството на почивката, което води до по-слабо подмладяващо преживяване по време на сън и повишена вероятност от сутрешна тъга.

Психологически фактори, като неразрешен стрес, тревожност или депресивни разстройства, също могат да допринесат за сутрешната тъга. Лицата, които се сблъскват с емоционални предизвикателства, могат да открият, че чувствата им се засилват след събуждане, тъй като умът е имал време да обработи и да се занимае с тези емоции през нощта. Преходът от състояние на сън към будно състояние може да изведе тези нерешени проблеми на преден план, което допринася за чувството на тъга или безпокойство.

Видове депресия и как да ги разпознаем

Факторите на околната среда, като например липсата на естествена светлина сутрин или мрачното жилищно пространство, могат допълнително да допринесат за сутрешната тъга. Излагането на естествена светлина е от решаващо значение за регулирането на циркадния ритъм и влиянието върху настроението. Недостатъчното излагане на естествена светлина може да наруши вътрешния часовник на организма и да допринесе за чувството на летаргия и тъга.

Сутрешната тъга е сложно взаимодействие на физиологични, психологични и екологични фактори. Решаването на проблема с хигиената на съня, поддържането на последователен график на съня, управлението на стреса и осигуряването на излагане на естествена светлина са основни стратегии за намаляване на сутрешната тъга. Като разбират различните елементи, които допринасят за това явление, хората могат да възприемат цялостни подходи за насърчаване на емоционалното благополучие и да започват дните си с по-позитивна нагласа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как трябва да се варят великденските яйца?
Как трябва да се варят великденските яйца?

Голямо е разочарованието, ако варим яйца за Великден и установим, че са се напукали. Тук ще предложим няколко съвета как да запазим здрави яйцата,...