Знаете ли как се е казвала жената на хан Аспарух?

39589
Знаете ли как се е казвала жената на хан Аспарух?
Снимка: Йорданка Калчева

Според преданията традицията да връзваме мартенички с пожелание за здраве и дълъг живот е свързана както с баба Марта, така и с исторически образ от историята ни – съпруга на български хан, създал и ръководел България – Аспарух.

Легендата разказва, че жената на хан Аспарух е изработила с ръцете си първата мартеница, оплитайки бял и червен конец и връзвайки ги на крака на лястовица, която да прелети Дунав и да достигне до любимия ѝ мъж, с когото била загубила връзка, носейки послание за здраве, обич и грижа. Легендата е в книгата на именит български писател – Николай Райнов, издадена през 1918 година със заглавие "Видения из Древна България". Така възниква вярването и поверието, че мартениците са дело на прабългарите и по-специално на жената на хан Аспарух, първа направила мартеничка с пожелание за здраве на мъжа си, за когото след преминаването на Дунав нямала никаква информация. Писателят рисува и друг любопитен момент – според творбата му жената на хан Аспарух била пожертвана от съпруга си в името на българите, тъй като е изоставена от него при преминаването му на Дунава и основаването на България.

Кой е бащата на хан Аспарух?

Повечето българи, запитани кога е създадена България, без да се замислят посочват 681 година и името на хан Аспарух. Историята ни обаче...

Жената на хан Аспарух – разкази, истории и легенди – какво знаем за нея

Жената на хан Аспарух се казвала Ахинора. Различни източници сочат различен произход на името Анхиора. Едни автори сочат, че в превод означава "аромат на теменуги", а според други произлиза от персийски думи, означаващи "могъщ" и "господар". На персийски думата, дала името на жената на хан Аспарух, звучи така "ahuna". Че това действително е етимологията на името ѝ обаче липсват категорични доказателства.

Информация за произхода и корените на жената на хан Аспарух, доказана по категоричен начин, липсва, но се счита, че е потомка на виден род, като се допуска и че е възможно да няма общо с прабългарите, тоест, че е чужденка. Годината на брака историците определят спрямо други събития, които са доказани и известни кога са се случили точно във времето. Известно е, че Аспарух е обявен за вожд на уногондурите през 665 година и тъй като в онези времена това било неизменно свързано и с промяна на социалния статус, то историците приемат 665-та година и като годината, в която хан Аспарух се е оженил за Анхиора. От брака им се ражда хан Тервел, чиито дела като български владетел вероятно добре познавате.

Други имена, с които може да срещнете жената на хан Аспарух, са Бисера, Ирнике, но това е валидно единствено за художествената литература и е решение на авторите, което не почива на научни и исторически доказателства, че жената на хан Аспарух е носела в действителност някога тези имена.

Знаете ли къде е гробът на хан Аспарух?

Хан Аспарух – синът на хан Кубрат, поема управлението след предателството на първородния син на Кубрат и съюза му с хазарите, кои...

Твърде малко е информацията за жената на хан Аспарух, която е известна и достигнала до нас, поради което всеки може сам да избере дали да вярва на легендата за баба Марта, или да предпочете да свърже символа на здравето – мартеничката, с която се закичваме на 1 март, именно с жената на хан Аспарух и легендата за обичта, с която я е изпратила по птица, незнаейки нищо за него, съдбата и здравето му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com