Знаете ли какво е старото име на Царево?

48539
Знаете ли какво е старото име на Царево?
Снимка: SpaceControl / CC BY 3.0

Позната и любима дестинация за лятна почивка с дъх на море и парещ пясък, Царево е сред градовете в България, които ще оставят следа в паметта и сърцето ви. Град с богата история и култура, съществуващ от XII век, Царево е бил пристанищно селище. Интересни са произходът на настоящото име на града, както и на старото име на Царево.

Старото име на Царево

Знаете ли какво е старото име на Гоце Делчев?

Гоце Делчев, полегнал в подножието на Пирин, е град в Югозападна България, наследник на древен град, основан от римския император Траян...

Градът се споменава в исторически извори за първи път през XII в. Арабският географ Идриси е първият споменал старото име на Царево – Василико, което е известно на много от гостите на града и днес, като така се нарича и съвременен квартал на Царево. Името Василико срещаме в книгата „Географията на Ал-Идриси“ на арабския географ за първи път през 1154 година. Освен Василико в онези години градът е наричан още с производните имена Василикос, както го срещаме наречен през 1352 година, и Василику. През 1662 година в друга книга – пътеписите на турския пътешественик Челеби, срещаме името леко променено, градът, описан като крепост и наречен „Василикоз бургаз“. Пътешественикът говори именно за крепост, наречена Василикоз, построена от внук на византийския император Константин – княз Васил. Тази теория обяснява красноречиво защо старото име на Царево е именно Василико. Интересен факт е, че градът невинаги е бил едно цяло. Пожар от 1882 година го унищожава и издигането му отново го разделя на два отделни града – Старо Василико и Ново Василико.

Произход на старото име на Царево

Произходът на старото име на Царево – Василико – някои изследователи свързват с унищоженото от турците българско село Босилково, което било разположено в Източна Стара планина. Други автори и версии за произхода на името сочат, че произхожда от гръцката дума за цар – „базилевс” (βασιλιάς). Втората теория е подкрепена и от факта, че от 30-те години на миналия век до 1950 г. градът носи име, което е превод на старинното му, а именно Царево. Фактът, че след името Царево градът носи и други имена, преди отново да се нарече така, прави това име и старото име на Царево, и неговото настояще и съвременно.

Градът като Мичурин – старото име на Царево

Знаете ли какво е старото име на Асеновград?

Градът на Асеня, както наричат Асеновград, е най-големият необластен град в България и най-големият град в Родопите, известен с уникалн...

През 1950 година името Царево е заменено от Мичурин, което ще рече, че Мичурин също е старото име на Царево. Произходът на това наименование е ясен и по този въпрос няма различни мнения и версии – градът е кръстен на руския биолог Иван Мичурин, известен с експериментите си в областта на ботаниката. Старото име на Царево е Мичурин чак до 1991 година, като вероятно повечето от вас познават града именно с това име от времето на своята младост. През 1991 година е възстановено по-старото име, което градът е носел от 30-те години на миналия век до 1950 година, и отново е наречен Царево – наименование, което носи официално и до настоящия момент.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com