Знаете ли какво е старото име на Царево?

47584
Знаете ли какво е старото име на Царево?
Снимка: SpaceControl / CC BY 3.0

Позната и любима дестинация за лятна почивка с дъх на море и парещ пясък, Царево е сред градовете в България, които ще оставят следа в паметта и сърцето ви. Град с богата история и култура, съществуващ от XII век, Царево е бил пристанищно селище. Интересни са произходът на настоящото име на града, както и на старото име на Царево.

Старото име на Царево

Знаете ли какво е старото име на Гоце Делчев?

Гоце Делчев, полегнал в подножието на Пирин, е град в Югозападна България, наследник на древен град, основан от римския император Траян...

Градът се споменава в исторически извори за първи път през XII в. Арабският географ Идриси е първият споменал старото име на Царево – Василико, което е известно на много от гостите на града и днес, като така се нарича и съвременен квартал на Царево. Името Василико срещаме в книгата „Географията на Ал-Идриси“ на арабския географ за първи път през 1154 година. Освен Василико в онези години градът е наричан още с производните имена Василикос, както го срещаме наречен през 1352 година, и Василику. През 1662 година в друга книга – пътеписите на турския пътешественик Челеби, срещаме името леко променено, градът, описан като крепост и наречен „Василикоз бургаз“. Пътешественикът говори именно за крепост, наречена Василикоз, построена от внук на византийския император Константин – княз Васил. Тази теория обяснява красноречиво защо старото име на Царево е именно Василико. Интересен факт е, че градът невинаги е бил едно цяло. Пожар от 1882 година го унищожава и издигането му отново го разделя на два отделни града – Старо Василико и Ново Василико.

Произход на старото име на Царево

Произходът на старото име на Царево – Василико – някои изследователи свързват с унищоженото от турците българско село Босилково, което било разположено в Източна Стара планина. Други автори и версии за произхода на името сочат, че произхожда от гръцката дума за цар – „базилевс” (βασιλιάς). Втората теория е подкрепена и от факта, че от 30-те години на миналия век до 1950 г. градът носи име, което е превод на старинното му, а именно Царево. Фактът, че след името Царево градът носи и други имена, преди отново да се нарече така, прави това име и старото име на Царево, и неговото настояще и съвременно.

Градът като Мичурин – старото име на Царево

Знаете ли какво е старото име на Асеновград?

Градът на Асеня, както наричат Асеновград, е най-големият необластен град в България и най-големият град в Родопите, известен с уникалн...

През 1950 година името Царево е заменено от Мичурин, което ще рече, че Мичурин също е старото име на Царево. Произходът на това наименование е ясен и по този въпрос няма различни мнения и версии – градът е кръстен на руския биолог Иван Мичурин, известен с експериментите си в областта на ботаниката. Старото име на Царево е Мичурин чак до 1991 година, като вероятно повечето от вас познават града именно с това име от времето на своята младост. През 1991 година е възстановено по-старото име, което градът е носел от 30-те години на миналия век до 1950 година, и отново е наречен Царево – наименование, което носи официално и до настоящия момент.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

5 често срещани грешки при миене на зъбите

Как да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com