Знаете ли какво е старото име на Поморие?

16463
Знаете ли какво е старото име на Поморие?
Снимка: Boby Dimitrov / CC BY-SA 2.0

Поморие е предпочитан град за семейна лятна почивка, китен и красив. Историята му започва като древно селище, но точният период на създаване не е установен. Първите писмени сведения за града са свързани с изграждането на северния край на Бургаския залив фруриона Анхиалос от аполонците през VІ век пр.Хр. И до днес учените не са установили точното местоположение на тази крепост обаче.

Кое е старото име на Поморие?

Знаете ли какво е старото име на Тополовград?

Тополовград е разположен на северния склон на планината Сакар. След последното преброяване населението му е почти 5000 души.Кратка исто...

Старото име на Поморие, с което го срещаме през І в.пр.Хр., е Анхиало. За първи път името е споменато в писмени исторически извори от римския географ Страбон през 63 г. пр.  Хр., като пише, че: „след Месамбрия иде Анхиало, градец на аполонийците“. Това име градът носи до 1 век след Хр., а по-късно, през периода, в който Тракия е римска провинция, е заменено от името Улпианон Анхиалеон.

Вероятният произход на името е тракийско-гръцко-римски. Добавката Улпия към името на града е свързана с династичното име на император Траян, а Поморие е един от малкото градове, които я получават. Улпианон Анхиалеон можем също да приемем за старото име на Поморие, а от живота на траките по тези земи са останали множество следи, сред които множество тракийски могили. Под това си наименование градът е известен като развит и прогресиращ град, като един от най-големите антични градове по нашите земи.

Интересен факт за Анхиало, който малцина знаят, е, че градът е удържал дълго на османските нашествия и е сред последните градове на Балканите, завладени от турците. Градът носи името Анхиало до 1934 година, когато е преименуван на Поморие, макар че Анхиало е в руини години по-рано – през 1906 година в следствие на опожаряване. Възстановяването е бавно и трудно.

Защо Анхиало е старото име на Поморие – произход и значение

Знаете ли какво е старото име на Видин?

Градът, известен със своята 23-вековна история – Видин, средновековна българска столица от XIII-XIV век, възниква на това място к...

Съществуват множество теории и мнения за произхода на старото име на Поморие. Някои го свързват с произведенията на Омир (цар Анхиал), други с нимфата Анхиала, което обаче е по-малко вероятна теория, тъй като върху монетите, сечени в Анхиало, има лик на мъж, приличащ на цар, и надпис Анхиалос. Възможен произход на името е свързан и с добива на сол, с който градът бил известен. Според някои автори Анхиалос произхожда от гръцкото анхи, което ще рече близо, и алс, което се превежда като сол. Този произход обаче е по-малко вероятен, тъй като доказателства за добива на сол има останали чак от Средновековието и подобна дейност не се споменава по-рано. Трети изследователи свързват произхода на старото име на Поморие с Египет. Гърците, приели от египетската цивилизация редица традиции и предмети, сред които и амулет, наричан АНХ или АНКХ. Амулетът се носел на врата и се изработвал от различни материали. Бил символ на фараонската власт и съдържал кръг – вечност и кръст – символ на живота. Според тези изследователи произходът на старото име на Поморие идва именно от този амулет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com