Знаете ли какво е старото име на Троя?

88346
Знаете ли какво е старото име на Троя?
Снимка: Giovanni Domenico Tiepolo / Public Domain

От Омировата “Илиада” до холивудската епопея с Брат Пит историята на Троя винаги е била обвита в мистерии и митове за героични битки, любов и богатства. Все още учените не са категорични къде е историческата истина и къде - легендата.

Легендите за Троя

До края на XIX в. името на Троя се свързва само с творбите на Омир “Илиада” и “Одисея” и легендите от гръцката митология. Според тях Троя е град, обсаден в продължение на 10 години и завладян от гръцка армия начело с цар Агамемнон. Войната се води заради отвличането на хубавата Елена, царица на Спарта, от Парис, сина на Приам, цар на Троя. Боговете се намесват непрекъснато в подкрепа на героите от двете страни.

Сред ключовите събития са дуела между Менелай, цар на Спарта и съпруг на Елена, и Парис. Победителят трябва да вземе Елена и да сложи край на войната. Боговете отново се намесват и приключват дуела, но войната продължава. Друг култов момент е битката между Ахил и троянския войн Хектор. В “Одисея” Омир разказва как гърците превземат Троя с помощта на прочутия Троянски кон - подарък, представляващ огромно дървено съоръжение, в което се грие гръцка войска. 

Как се е наричал дворецът на прабългарския хан?

През 1905 г. при гара Хан Крум (днешното име на Чаталар), учените научават за първи път за съществуването на Омуртаговия аул. Това став...

Откриването на Троя

Троя съществува само чрез легенди, докато през 1870 г. заможният немски бизнесмен Хайнрих Шлиман не решава да тръгне по пътя на “Илиада”. Той открива останки от града от различни епохи. Според учени е имало поне 10 града, които лежат един върху друг. Първите хора живели тук преди повече от 4000 години. Градът често е бил разрушаван и върху основите му се появява нов град.

През около 2550 г.пр.н.е. градът процъфтява, населението забогатява. Границите са разширени с масивна отбранителна стена, издигната е и мощна цитадела. Именно на града от този период попада Шлиман. Открива огромно съкровище, което според него е принадлежало на цар Приам. До външната страна на градската стена са открити колекция от оръжия, златни, сребърни, медни и бронзови съдове, скъпоценни бижута и много други предмети. Смята се, че около 1300 г.пр.н.е. градът е бил изоставен заради земетресения. Има и няколко признаци на пожар и други разрушителни събития, което отново навежда на мисълта за непрестанни бойни действия. 

Градът престава да съществува около 1190 г.пр.н.е. Това е период, в който микенската цивилизация в Гърция вече е унищожена от т.нар. морски народи. Градът е окупиран отново през 8 в.пр. н.е., времето на Омир.

Как е старото име на Троя?
Илион

Знаете ли какво е старото име на Плиска?

Плиска - първата българска столицаПлиска е столица на Първата българска държава в периода 681-893 г. Градът е основан от хан Аспарух пр...

С името Илион е наричан окупираният отново град през VIII в.пр.н.е. В началото Илион е скромно селище, което бледнее пред величието на древна Троя. Въпреки това Илион има специален статут сред хората в древността. Персийският цар Ксеркс по пътя си да завладее Гърция, спира да отдаде почит на града. Александър Велики прави същото през IV в.пр.н.е. и дава специален статут на Илион в империята си. Страбон пише, че градът на илианите вече е малко село с храм на Атина, но някога величието му било прочуто в цял свят.

По време на римското управление продължава специалният статут на Илион. Римляните вярват, че Еней, един от героите на Троя, е прародител на легендарните основатели на Рим - Ромул и Рем. Жителите на Илион се възползват от тази легенда и превръщат града си в популярна дестинация за туристи и поклонници. Това прави Илион един от най-големите градове в Източната Римска империя.

Варварските набези и граждански войни опустошават и Троя. До XIII в. градът е малко фермерско селище. Според изследвания на ДНК в региона, хората го напускат завинаги преди около 800 години.

Троя днес

Днес Троя е популярна забележителност, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разположена и до брега на днешната провинция Чанаккале в Северозападна Турция. На място има Музей на Троя и атракции в археологическия парк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com