Знаете ли какво се случва с Балдуин след битката при Одрин?

5577
Знаете ли какво се случва с Балдуин след битката при Одрин?

Какво знаете за битката при Одрин? Сблъсъкът между българската армия, предвождана от цар Калоян, и кръстоносците от Латинската империя, ръководени от император Балдуин I, завършва победа на българите и пленяването на Балдуин. Годината е 1205. Какво се случва с Балдун след битката при Одрин и попадането му в плен разберете в статията.

Битката при Одрин и съдбата на Балдуин

Военната мощ и качествата на Калоян, тактиката и хитростта водят до успешен изход от битката за българския цар. Българската армия, която наброява около 54 000 души по данни на летописеца Жофроа дьо Вилардуен, постига значителен успех благодарение на организирана засада, съумявайки да отстрани и убие над 300 рицари и да плени император Балдуин, който ги предвожда. Това е огромен подвиг на армията ни, справила се с безспорно мощен противник, разгромил, превзел, опустошил и ограбил византийската столица Константинопол само година по-рано. Превземането на Константинопол се счита за отправна точка в създаването на Латинската империя. И въпреки че на пръв поглед отношенията между Калоян и латинците били добри след превземането на Константинопол те предявили претенции и апетити и към българските земи.

Цар Калоян превзема Варна

Това накарало Калоян да проумее, че съюз или дълготраен мир с латинците не е възможен и води до съюзяването му с византийците, досегашни негови врагове, в името на победата над новия страшен, силен и общия враг – латинците. Кръстоносците са тези, които нападат българите именно защото са съюзници на византийците. Адрианопол е обсаден в края на март 1205 година от император Балдуин. За мястото на решителната битка, след която императорът е пленен от българите, се водят спорове, като най-много исторически извори посочват, че то е северно от Одрин, при меандрите на р.Тунджа, южно от Сакар и Дервентските възвишения.

Датата на решителното сражение е безспорно ясна – 14 април 1205 г. – денят се пада четвъртък след католическия Великден. Калоян успява да спечели със своята армия, действайки хитро и от засада и съумява да плени императора на Латинската империя – успех, чието значение подчертават редица историци през годините. Победата на българите е знаменита и до днес тя продължава да представлява интерес за историците, защото преди военното постижение на Калоян и българите къстоносците са били считани за най-добрите войни, непобедими и ненадминати. Мит, развенчан от България, Калоян и войските му. Нещо повече – тежкият удар над Латинската империя, загубата, която понасят от българите и съюзниците им, поставя началото на края на тази империя, който окончателно е настъпил около половин век по-късно. Балканите са спасени от набезите на кръстоносците и техните походи. А знаете ли какво се случва с великия император след като попада в плен на българите? Той загива, вероятно убит.

Така битката при Одрин поставя началото на края на Латинската империя, бележи края на живота на императора и установява спокойствие на Балканите, освобождавайки ги от непрекъснатите набези на кръстоносците. Битката показва и че никой не е непобедим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com