Знаете ли кога е изпратен първият СМС?

4414
Знаете ли кога е изпратен първият СМС?
Снимка: Thinkstock

Повечето собственици на мобилни телефони използват услугата SMS без дори да се замислят какво представлява и как се е появила. Но тази популярна "мобилна" услуга остава непотърсена в продължение на много години ...

Историята на развитието на SMS (в превод от английски SMS - кратко текстово съобщение) е много интересна. През декември 1992 г. Нийл Папуърт, инженер в британската компания Vodafone, изпраща първото в света SMS съобщение на свой колега по мобилния си телефон. Текстът е бил: "Весела Коледа!". Така се ражда технология, която по-късно променя мобилния живот на милиони хора по света.

Тази технология обаче не е била разпозната веднага. Операторите не бързали да пуснат новата услуга на пазара: по това време не е било напълно ясно как тази услуга може да се използва от търговска гледна точка. И никой не е искал да поема допълнителни разходи за това ... Но постепенно мобилният телефон става достъпен за масите. В този момент започна второто раждане на SMS: благодарение на относително ниската цена на едно съобщение, новата услуга започва да носи много добри пари и най-накрая получи пазарно признание. А истинският SMS бум идва през 2000 г., когато операторите позволяват на своите клиенти да изпращат съобщения до потребители в други мрежи.

С какви sms-и различните зодии се обясняват в любов

SMS услугата се превръща в един от символите на съвременния мобилен живот - днес тя се използва от повече от 80 % от мобилните абонати. А броят на съобщенията, изпратени по света, са стотици милиарди годишно. И списъкът с възможните приложения на SMS-съобщенията нараства ежедневно. Вече може да се абонирате за SMS съобщения по валутни курсове, време, хороскопи, да управлявате банковата си сметка, да изтегляте мелодии, да поръчвате игри и много други.

В Тайланд се появи услуга за преводач със SMS за туристи: абонат може да изпрати съобщение на английски на специален номер и в отговор ще го получи на тайландски. Интересното е, че южнокорейските власти са адаптирали тази услуга за ... изпращане на призовки. По този начин съдебната система и правоприлагащите органи на страната възнамеряват да спестяват около 158 хиляди долара годишно. Новата технология обаче ще се прилага само за граждани, които са заявили желание да комуникират с държавата по този начин.

Какво беше написано в първото SMS съобщение в света, когато телефоните започнаха да поддържат тази функция?

"Обичам те"

„Проверете връзката“

"Весела Коледа"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com