Знаете ли кога спират водата за неплатена сметка?

32954
Знаете ли кога спират водата за неплатена сметка?
Снимка: iStock/Guliver

Знаете, че незаплащането на услугите и издадените за тях фактури в срок води до преустановяването им – спиране на тока, телефона, телевизията. За разлика от мобилните услуги и електричеството обаче преустановяването на водоснабдяването не е нито толкова лесно, нито евтино. Много по-изгодно е за дружествата да изчакват потребителите да заплатят дължимите суми за вода, отколкото да преустановят водоснабдяването на дадено домакинство – скъп и труден процес по думите на експертът в сферата Иван Иванов.

Спират ли водата за неплатена сметка или това не се прилага?

Нови текстове в Закона за водоснабдяване и канализация, за които се заговори през 2020 година, предвиждат преустановяване на водоснабдяването при определени условия и натрупване на големи дължими суми, изнасяне на водомерите извън имотите или поставяне на общ водомер на сградното отклонение, когато говорим за блок и апартаменти. Предвижда се да бъде възможно преустановяване на водоснабдяването за даден имот на некоректен платец. Коментират се и подробностите около новите текстове в закона.

Пет лесни начина да намалим сметката за вода

Кога ще спират водата за неплатена сметка? За да се стигне до подобно действие от страна на дружеството, следва да има критично неплащане на сметките, тоест не се очаква да спират водата за неплатена сметка, ако тя е само една примерно. Оказва се, че може да натрупате и доста повече от една неплатена фактура, преди да се стигне до спиране на водата. От 2020 г. доставката може да бъде спряна само след неплащане на фактури за суми, надвишаващи годишната такса, дължима за субсидирания диапазон на потребление.

Кога спират водата за неплатена сметка? „Софийска вода” например беше обявила, че ще прекъсне  водоснабдяването на 200 индивидуални клиенти, всеки от които дължи сума в размер на около 2 500 лв. по неплатени фактури. Не следва да се тревожите, ако закъснеете да заплатите фактура за вода, че услугата ще бъде преустановена, както би се случило с електрическата енергия или интернета ви, но е нежелателно да не заплащате системно или да натрупвате фактури, тъй като сумата ще бъде изискана от вас в даден момент и ще ви е трудно да съберете средствата на куп.

5 начина да спестите от сметката за вода

Можем ли да сме некоректни след като не спират водата за неплатена сметка?

Това, че няма да ви спрат кранчето за неплатена фактура, не означава, че следва да бъдете некоректни платци. Натрупването на неплатени фактури води до значителни задължения във времето, които ще ви е много по-трудно да погасите. Нещо повече – подобно поведение ощетява станалите платци и затруднява работата на дружествата, а като потребители имаме интерес дружествата да разполагат със средства, за да подобряват  качеството на услугата и да извършват необходимите ремонти. Нови водопроводи, поддържане, грижа за водопреносната мрежа е нещо, от което всички се нуждаем и което е важно за нас. За да се случват те са необходими средства, тоест съществено е да бъдем съвестни платци и да заплащаме редовно фактурите си за вода, въпреки че няма да ни я спрат за една или малък брой неплатени фактури.

Не се притеснявайте, ако закъснеете с плащането, не спират водата за неплатена сметка веднага, тоест няма да останете без вода, но горещо препоръчваме да изплащате редовно задълженията си, за да не се натрупват сметки, които по-трудно ще платите, когато сумата стане значителна, а и ще похарчите допълнително средства, ако дължимото бъде изискано по съдебен път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com