Знаете ли кои държави все още са монархии?

18056
Знаете ли кои държави все още са монархии?
Снимка: iStock

В света съществуват 195 суверенни държави.

А знаете ли колко от тях са монархии?

След смъртта на британската кралица Елизабет Втора, въпросът за монархиите остро се дискутира в обществото. Изненадващ е броят на страните, управлявани от монарси.

43 страни по света днес са монархии.

Видове монархии

Най-простото определение за монархия е държава, която се управлява от крал, кралица, емир, султан…Но трябва да знаете, че има голяма разлика между различните видове монархии. Днес съществуват четири основни вида:

Конституционна монархия

Монархът разделя властта си с конституционално избрано правителство. В този случай монархът има церемониални и представителни задължения и определени отговорности, но не и политическа власт. Например, във Великобритания монархът трябва да подписва всички закони, за да влязат в сила, но не и правото да ги променя или въвежда нови такива.
Конституционни монархии са: Япония, Великобритания, Дания, Швеция,Норвегия, Нидерландия,Испания, Канада.

Абсолютна монархия

Монархът има пълната и абсолютна политическа власт. Има право да променя, отхвърля, създава нови закони, да представлява интересите на страната в чужбина, да назначава политически лидери и пр.
Примери за абсолютни монархии са: Свазиленд, Саудитска Арабия, Ватикана, Бруней, Оман, Катар.

Трите най-строго забранени за посетители места в света

Федерална монархия

Федералната монархия е обединение на държави с един-единствен монарх. Държавите си имат собствени правителства или дори монарси, които ги управляват.
Примери за федерални монархии са: Обединени Арабски Емирства, Малайзия. Малайзия е уникална форма на федерална монархия. На всеки 5 години всички лидери на кралството избират помежду си кой ще бъде следващият монарх на Малайзия и на съответния щат.

Смесена монархия

Съществува абсолютен монарх, който може да раздели властите по специфичен за съответната държава начин.
Примери за смесени монархии са: Йордания, Лихтенщайн, Монако, Мароко.
Любопитно, но Лихтенщайн е единствената европейска монархия, която все още практикува стриктно “примогенитура”, т.е. “първородство”, наследствен принцип, според който първороденият получава наследството.   

Най-популярната форма на монархия днес е конституционната монархия. 70% от днешните монархии са от този тип. Този тип управление позволява демократично избиране на правителства, които управляват държавата, а ролята на монарха е церемониална.

Повечето монархии са наследствени и монархът наследява позицията по рождение. Любопитно е, че френският президент Еманюел Макрон технически служи като съ-княз на Андора. Андора формално се управлява от двама князе.
Друг уникален случай е с Папа Франциск, който има абсолютната власт в малката независима град-държава Ватикана и е спечелил това право благодарение на изборен процес, известен като папски конклав.

Непал официално е обявена за република

Критики към монархиите

Много хора твърдят, че не виждат смисъл във функционирането на монархиите в съвременния свят. Част от монархиите по света са критикувани за огромното богатство и власт, които притежават.
Например, според нидерландското правителство, бюджетът на крал Вилем-Александър за 2022 г, финансиран от държавата и следователно от данъкоплатците, възлиза на над 48 милиона евро.
Освен за богатството и живота в лукс, абсолютните монархии често биват критикувани заради липса на политически свободи и човешки права. Например, в Саудитска Арабия няма национални избори. Крал Салман бин Абдулазис Ал Сауд управлява доживот, определя сам членовете на кабинета и налага закони.
Много е вероятно след смъртта на Кралица Елизабет Втора да настъпят някои промени за много от монархиите в света. Още през ноември 2021 г. Барбадос се отказа от британската кралица като държавен глава и създаде нова република с първия си президент и скъса последните колониални връзки близо 400 години, след като първите английски кораби пристигат на карибския остров. Още шест карибски държави изразиха желание да направят същото, а именно: Белиз, Бахами, Ямайка, Гренада, Антигуа и Барбуда, Сейнт Китс и Невис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com