Знаете ли кои са първите български самолети?

21043
Знаете ли кои са първите български самолети?
Снимка: Public Domain

Знаете ли, че България има своя принос в авиацията в световен мащаб? Българинът Асен Йорданов, заминал за САЩ, за да участва в конкурс на аероклуб, остава там и създава авиационно училище, благодарение на което множество американски пилоти, подготвяни за гражданската авиация на САЩ, са се научили да летят. Йорданов е автор на книги на авиационна тематика и в помощ на обучаващите се пилоти, издадени и продадени в огромен тираж от почти 1 милион броя, превеждани на различни езици и разпространявани в редица страни. На името на Йорданов и в негова чест има паметна плоча на летище „Лагуардия“ и кръстена улица. Щом българите са дали толкова много на света по отношение на авиацията, вероятно добри са били и българските самолети. Кои са първите български самолети, как са изглеждали и кой е техният изобретател?

Кои са първите български самолети? Асен Йорданов и приносът му

Именно българинът Асен Йорданов, за чието дело и популярност зад граница ви разказахме, е създателят на първият български самолет. Това е аероплан, носещ името "Експрес" ("Йорданов-1"). Като механик в аеропланното отделение край Свиленград Асен работи върху това свое творение. Самолетът е завършен през лятото на 1915 година.

Самолетът "Йорданов-1". Public Domain

Специална комисия от Министерството на войната извършва всички необходими изпитвания на самолета и заключва, че грешки няма и че апаратът е сигурен. На 10 август 1915 година в Божурище е осъществен и първият полет с този първи български самолет. Същата дата – 10 август 1915 година се счита и за рождената дата на българското самолетостроене. Интересен факт за живота на Йорданов е, че едва 16-годишен той е доброволец по време на Балканската война.

Българските серийни самолети – история на производство им и кои са те

Интересна информация е не само кои са първите български самолети, но и кога започва серийното производство у нас. Първото предприятие, заето със самолетостроителство, което позволява производство на български серийни самолети, е Държавната аеропланна работилница (ДАР) в България. Тя е създадена именно на летище Божурище. Годината е 1925-та. Първият самолет, серийно производство, е „Дар У-1“. Името му не е случайно, а е избрано в памет на загиналия пилот Узунов. Броят произведени самолети от тази серия е 7. Друга серия български самолети са „Дар-1А“, от който модел са произведени 12 броя, използвани в аеропланното училище в Божурище.

 

Граждани разглеждат в ДАР първите в България серийно произвеждани самолети, 1926 г.

Хора разглеждат в ДАР първите в България серийно произвеждани самолети, 1926 г. Public Domain

Друг българин, познат като баща на авиацията и самолетостроенето, е Цветан Лазаров. Значим е приносът му за производството на самолети у нас. Трудовият му път обхваща и трите български авиоинженерни компании. Първото му творение е безмоторен биплан. Негови творения са и едни от първите самолети в България – двуместен учебен самолет „ДАР-6“, който обаче така и не успява да достигне до серийно производство, „Чучулига-1“, който достига серийно производство и от който са произведени 20 броя, версия на „ДАР-9 – Синигер“ (представени на снимката отгоре), която е модернизирана и от която са произведени 42 броя, и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кой е първият телефон в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо някои хора слагат дафинов лист на входната врата

Витамини и минерали за коса, предозирането на които ще доведе до плешивост

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com