Знаете ли кой е поп Богомил – създателят на богомилското движение?

4413
Знаете ли кой е поп Богомил – създателят на богомилското движение?
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Поп Богомил е български свещеник, считан за създателя на богомилското движение. Животът и делото му отнасяме към 10 век, когато българските земи били под владението на цар Петър I – син на Симеон. Богомилството бележи бързо разпространение в Мизия, Македония и Тракия. Известно на мнозина е, че Цариградската патриаршия не гледала с добро око на богомилството и го сочела като вредна за интересите на църквата и държавата ерес, но кой точно е бил поп Богомил знаят малцина.

Кой е поп Богомил?

Поп Богомил е духовен учител и свещеник, създател на богомилството. Беседа на презвитер Козма категорично посочва поп Богомил като основоположник на новото учение, на което дава и името си. Богомилите са наричани така именно на името на своя духовен водач. Поп Богомил проповядвал своето учение и живял в планината Бабуна, поради което съвсем не случайно другото име на богомилите било бабуни.

Интересен факт, който следва да споменем, когато говорим за поп Богомил и учението му, е, че местата днес в България, които традиционно са заселени масово от българо-мохамедани в миналото били особено силно обхванати от богомилството. Това е странен факт, като се има предвид, че поп Богомил е бил християнин. Друг интересен момент от историята ни, свързан с богомилството, също е свързан с християнството и по-скоро с Босненската църква, която първо институционализира богомилството, а по-късно съдейства за трайната ислямизация на населението на Босна. Ясно става, че макар християнин, учението на поп Богомил явно се е различавало коренно от догмите на православното християнство. Това обяснява защо най-видните ученици и последователи на поп Богомил били анатемосани. Някои учени сочат поп Богомил като автор на книги и баща на друг автор на литература, свързана с богомилството - поп Йеремия. Творбите и на бащата – поп Богомил – и на сина му са забранени от църквата и включени в Индекси на забранените книги. За жалост до нас не са достигнали книги, създадени от двамата автори, а само бегла информация за такива и за забраната им.

Въпреки че богомилството е преследвано и отхвърляно, а богомилите са сатанизирани от едни и благославяни от други, преследвани от едни и възхвалявани от други, то съумява да просъществува цели няколко века – до 15 век.

Има ли връзка между богомилите и анархистите?

Интересни факти за богомилството

1. Равенство между половете - идеята, която е била революционна за времето си, е проповядвана от богомилството. Богомилите първи и за разлика от другите религии проповядвали, че жената и мъжът са равни, имат равни права и допускали жени да стават проповедници.

2. Проповедта на богомилите е придобивала и определена политическа насоченост. Тя често призовавала към неподчинение към представителите на привилегированата класа, които командвали и владеели живота на селяните.

3. Водят се спорове къде първоначално е възникнало богомилството, като най-много мнения сочат Македония. В Тракия и Македония богомилите издигат първите си църкви, което е още едно доказателство в подкрепа на твърдението, че имено в Македония е възникнало първоначално и бързо се е разпространило в Тракия и Мизия богомилството.

4. Въпреки че богомилството изчезва по нашите земи преди няколко века, интересът към него не е утихнал, любопитството кои са били богомилите и кой е поп Богомил личи от количеството литература, създадена и издадена по темата.

5. Поп Богомил е считан от редица учени за един от най-влиятелните личности, оказали най-голяма въздействие върху формирането на морала на съвременните демократични общества. Неговите идеи за равенство на половете, социална справедливост, борба с класовата йерархия и други виждаме днес като основни и залегнали в демокрацията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com