Знаете ли коя е най-силната отрова на света?

19114
Знаете ли коя е най-силната отрова на света?
Снимка: iStock/Guliver

От най-древни времена хората са търсили начини да се унищожават един друг. Отровите са сред по-лесните и безшумни начини за избавяне от враговете. Много прочути диктатори и владетели дори са имали специален служител, чиято основна задача е да дегустира храната преди тях от страх да не бъдат отровени. Отровните вещества са многобройни и разнообразни. Някои от тях водят до здравословни неразположения, други “убиват” бавно, а при трети смъртта настъпва мигновено.

Някои от най-силните отрови в света

Арсен

Класическата отрава е особено популярна през Викторианската епоха. По това време арсенът се използва в много домакински продукти като бои и тапети. Отравянето с арсен води до тежки неразположения като кървене, повръщане, съпроводени с остри болки. Смъртта настъпва след болезнени конвулсии, кома и циркулаторна недостатъчност. Достатъчни са няколко часа след приемане на отровата, докато се стигне до фаталния изход. 

Цианид

Често в криминалните и шпионски романи четем за цианида като бързодействаща отрова. Цианидът е една от съставките на газа “циклон В”, който се използва от нацистите в концентрационните лагери през Втората световна война. Смъртта настъпва моментално. Цианидът възпрепятства клетъчното дишане, тялото престава да произвежда енергия, което води до “вътрешна асфиксия”. 

Среща се под формата на газ (водороден цианид) и бял прах (калиев цианид). Под естествена форма се съдържа в ядките на кайсиите и в някои растения. Симптомите за отравяне с цианид са ускорено дишане, гадене, силни конвулсии. Мирише на горчиви бадеми. 

Кой силно отровен газ е с мирис на бадеми?

Рицин

Рицинът се извлича от семената на растението и представлява остатъчен продукт на маслото. Ако се приема с храната, не винаги действа фатално, защото храносмилането му е трудно. Веществото е смъртоносно, ако се вдишва или инжектира директно в кръвоносната система. Поглъщането на бобчетата на растенията има най-сигурен смъртоносен ефект. Рицинът е сред “бавните отрови”. Симптомите се проявяват до няколко дни след приемането му.

В САЩ и Русия го определят за химическо бойно вещество. Предполага се, че Саддам Хюсеин е използвал рицин срещу собствените си сънародници. При аутопсията на българския журналист и писател Георги Марков е установено, че той е убит именно с рицин, съдържащ се в малко топче, изстреляно от чадър. 

И все пак коя е най-силната отрова?

Специалистите дават 2 отговора на този въпрос: полоний и ботулинов токсин.

Полоний

Полоният е радиоактивен елемент, поради което е труден за намиране и още по-труден за преносване. За щастие до него достъп имат много ограничен брой хора в света. Смята се, че това е най-силната отрова на 21-ви век.
Свързва се със смъртта на руския дисидент Александър Литвиненко, журналистката Анна Политковская и дори с палестинския лидер Ясер Арафат.
Полоният е изключително токсичен за живите организми. Най-често срещаната му форма е полоний 210, която е 250 000 пъти по-токсична от водородния цианид. Дори 1 грам полоний 210 може да причини смъртта на 10 милиона души. 

Опасни храни: Учени доказаха, че тези храни са отрова за организма

Ботулинов токсин

Това не е сред най-популярните отрови, но със сигурност е най-смъртоносната. Ботулиновият токсин е най-силното отровно вещество, познато на човечеството. Само една супена лъжица ботулинов токсин може да причини смъртта на над 1 милиард хора.
Предполага се, че по времето на Саддам Хюсеин в Ирак е натрупано три пъти повече от тази отрова, която може да елиминира живота на планетата.
Токсинът се създава от бактерията сlostridium botulinum, която е разпространена в цял свят. Тя причинява ботулизъм чрез поглъщане на бактерията заедно с храната. Това хранително отравяне е убило милиони хора през вековете. Може да се избегне, ако храната се нагрява при температура над 100 градуса. Днес ботулизмът рядко е фатален.
Ботулиновият токсин се използва широко в козметиката и медицината - за лечение на прекомерно потене и изглаждане на бръчки под формата на ботокс. 

Както е казал швейцарският лекар, алхимик и философ Парацелз още преди 500 години “Всички неща са отровни и няма нищо, което да не е отровно. Не трови отровата, а дозата”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com