Знаете ли коя е столицата на Еквадор

1194
Знаете ли коя е столицата на Еквадор
Снимка: Getty Images/Guliver

Латинска Америка, място на богата култура и история, крие в себе си множество съкровища, а Еквадор, със своята столица Кито, не е изключение. Този град, възнесен на 2800 метра надморска височина, ни разказва историята си чрез всяка каменна улица и впечатляваща постройка.

Историята на Кито

С богатото си историческо наследство, Кито привлича вниманието на тези, които искат да се потопят в древната култура на Латинска Америка. През 1978 г., ЮНЕСКО оценява стойността на Кито и го обявява за световно културно наследство. 

Знаете ли коя е столицата на Перу

Географията и значението на Кито

Разположен в централната северна част на Еквадор, Кито е град, обкръжен от речни басейни и стратовулкани. С височина от 2800 метра, той е вторият най-високо разположен град в света след Ла Пас в Боливия. Съчетанието от география и история прави Кито уникален и неповторим.

От инките до испанците

Територията на днешния град Кито е била част от легендарната империя на инките. В буквален превод от индиански, "Кито" означава "селище в планините", а градът бил един от основните центрове в царството на инките. Свързващият път между Кито и инкската столица Куско е свидетелство за тяхната развита цивилизация.

пътуване

Културната съставка на Кито

ЮНЕСКО определя Кито като единствен град в Латинска Америка с такова голямо и добре запазено историческо ядро. Историческият Кито заема площ от 320 хектара и събира в себе си интересната архитектура на различни периоди. На централния площад на града, намиращ се точто, където минава екватора, е изграден паметникът "la mitad del mundo" - центъра на света.

Ще произнесете ли името на столицата на Хондурас

Ел Панечило и Гринголандия

В западната част на Кито се издига паметникът Ел Панечило, представляващ Дева Мария с ангелски крила. Този символичен монумент едва ли не охранява града от високата си позиция. В северната част на Кито се разстила и Марискал Сукре, наричана още "Гринголандия". Този квартал е жив и пълнен с барове и ресторанти, където се смесват традиционното и модерното.

Столицата на Еквадор, Кито, съчетава богатство от история, култура и природа. Тя е обявена за световно наследство поради своите уникални архитектурни и исторически атракции. Кито съчетава модерният живот с традиционната култура, предоставяйки на посетителите удивително разнообразие. С градски паркове, исторически забележителности и живописни гледки, столицата предоставя неповторим опит за всеки, който я посети. Това е град, който прелита през времето, доказвайки, че красотата и богатството на културното наследство могат да съществуват в хармония с модерния начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com