Знаете ли колко километра прелитат щъркелите, за да стигнат до нас

98974
Знаете ли колко километра прелитат щъркелите, за да стигнат до нас
Снимка: iStock/Guliver

Щъркелите - символ на пролетта и миграциите в животинския свят, винаги са будили любопитството и възхищението на хората. Ежегодно тези великолепни птици се отправят на невероятно дълъг път, пълен с предизвикателства, за да достигнат гнездата си в България и други части на Европа.

Но колко точно време и километри са необходими на щъркелите, за да преминат този изключителен път? Още: 21 интересни факти за щъркелите

Щъркелите са мигриращи птици, които преминават хиляди километри всяка година, за да избягат от студа на зимата и да се размножават в по-топли земи. Техните миграции са впечатляващи както по дължина, така и по времетраене. Обикновено те тръгват към своите гнезда в Африка и Близкия изток през септември и октомври и се връщат в Европа началото на пролетта, обикновено в края на март или началото на април.

Въпреки че точните разстояния, които щъркелите преминават, варират в зависимост от техния стартов пункт и крайна точка, общоприето е, че те изминават от 5000 до 15000 километра. Това голямо разминаване в разстоянието се обяснява с различните маршрути, които могат да изберат щъркелите, като някои от тях предпочитат да преминават през Арабския полуостров, докато други избират маршрути през Източна Африка или западните брегове на Средиземноморието.

Когато става въпрос за времето, което щъркелите прекарват в пътуване, това също варира в голяма степен в зависимост от фактори като метеорологични условия, места за почивка и хранене, както и физическата кондиция на птиците. Обикновено пътуването им може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Още: Над 20 спасени щъркели отново полетяха в небето

Това е поразително, че щъркелите успяват да преминат такова дълго разстояние само с помощта на своите крила и вътрешен компас, който им позволява да се ориентират в пространството. По пътя си те преживяват множество предизвикателства, включително липса на храна и вода, опасност от хищници и неблагоприятни климатични условия.

Това, което прави миграциите на щъркелите още по-вълнуваща, е фактът, че те са пример за изключителната адаптивност и устойчивост на природата. Способността им да преодоляват такива дълги разстояния и да се нагаждат към различни условия е впечатляващ пример за това как животните успяват да се справят с предизвикателствата, които животът им налага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com