Знаете ли от какво се страхуват плъховете ?

34687
Знаете ли от какво се страхуват плъховете ?
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Ако в къщата се намери поне един плъх, процесът на контрол трябва да започне незабавно. Животните се отличават с добро оцеляване и адаптивност, висока производителност, което им позволява бързо да увеличат размера на популацията си.

Плъховете са носители на патогени на много опасни заболявания и инфекции. Борбата с гризачите започва с изучаване на информация за характеристиките на техния живот, размножаване и физиология.

Резултатът от мерките за унищожаване до голяма степен ще зависи от познаването на това от какво се страхуват плъховете.

В борбата с гризачите е важно да се лишат животните от удобни условия на живот, да се отреже пътя към източника на храна и да се използват превантивни мерки, за да се предотврати повторното появяване на нежелани индивиди.

За да направите това, трябва да поддържате помещенията чисти, да избягвате натрупването на боклук и неизмити съдове и да не оставяте храна на обществено място.

Процесът на борба с плъхове се усложнява от бързото адаптиране на гризачите към нови условия и неблагоприятни фактори.

4 растения, които отблъскват мишките и плъховете от градината

От каква миризма се страхуват плъховете?

Нека да разгледаме от каква миризма се страхуват плъховете:

Мента. Пресни или сушени билки, етерично масло, екстракт или концентриран разтвор са подходящи. В близост до дупките на плъховете трябва да се оставят клонки от растения или тъкани, напоени с веществото.

Розмарин. Това е опияняваща трева за гризачите, която те заобикалят на няколко метра. Растението е подходящо за плашене на плъхове от къщата. Той ще подобри ефективността на превантивните мерки и може да изпълнява бариерна функция, намалявайки вероятността нежеланите животни да се появят отново в къщата.

Вратига. Няколко съцветия в близост до дупките на гризачи ще помогнат да се отървете от нежеланите гости в къщата. Острата миризма на трева принуждава плъховете да напуснат обичайното си място и да мигрират в съседната стая.

Пелин. Растението има горчив и стипчив аромат, който може да помогне за защита на района от плъхове. За да се борите с гризачи с помощта на миризми, си струва да запомните основното правило - колкото по-остър и по-силен е ароматът, толкова по-голяма е вероятността да получите очаквания ефект. Поради тази причина е по-добре да използвате етерични масла вместо пресни растения и билкови отвари. Те се характеризират с висока концентрация на миризма, която продължава доста дълго време върху третираната повърхност. Памучни тампони или парцали, намазани с етерично масло, трябва да се поставят близо до местообитанията или директно в дупките на плъхове.

Борбата с гризачи с помощта на ароматни билки и етерични масла може да бъде ефективна само в присъствието на единични индивиди. Ако плъховете са успели да се възпроизвеждат и тяхната популация е голяма, ще са необходими по-сериозни и ефективни методи за третиране на помещенията. Ароматните растения и етеричните масла могат да се използват и като превантивна мярка и бариерен метод за защита срещу появата на гризачи на мястото.

Лесни начини да се отървете от плъхове в къщата и на вилата завинаги

От какви звуци се страхуват плъховете?

Ултразвуковите, магнитно-резонансните и електромагнитните устройства за прогонване на гризачи се основават на това от какви звуци се страхуват плъховете. Оборудването е проектирано да генерира вълни, които гризачите улавят. Полученият звук предизвиква дразнене и отблъсква паразитите. Експертите отбелязват ниската ефективност на такива устройства. Само някои ултразвукови репелери, които произвеждат вълни с честота над 20 хиляди херца, показват добри резултати. Но повечето от устройствата на пазара нямат рекламирания ефект.

Плъховете могат да бъдат отблъснати със звуци, ако познавате естествените им врагове. Гризачите реагират много по-бързо на имитацията на шумоленето на пълзяща котка или пляскането на птичи криле, отколкото на силни писъци, свирки или човешки гласове. Това се дължи на факта, че в естествени условия повечето плъхове завършват живота си поради атаки на птици и други животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com