1/3 от българската икономиката е в сивия сектор

3945
1/3 от българската икономиката е в сивия сектор

Според Европейската комисия сивата икономика в България формира една трета от брутния вътрешен продукт (БВП), което означава загуби за икономиката от 25 млрд. лева годишно. Данните са от доклада на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи на България, предаде Стандарт нюз.

Според евроекспертите, въпреки че България е с най-ниските данъци в Европа, проблемът идва от укритите данъци и неовладяните данъчни измами.

Представените констатации в европейския доклад са дали повод на опозицията от БСП и ДПС да внесат искане за парламентарен дебат по проблема. Депутатът Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 г. слезе под 3%.  "Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на редукцията на инвестициите, което ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план", коментира той.

По повод посочения проблем за ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите Орешарски допълни, че нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита, затова в дебата по този доклад ще се търсят отговори защо се е стигнало дотам.

Драгомир Стойнев от БСП отбеляза, че България е на първо място по темп на нарастване на безработицата, както и на младежката безработица. Той отбеляза, че според оценката на ЕК бедността е ключов проблем за нашата страна. На първо място сме и по критерия "работещи бедни".

Редактор: Ая Косарова

България сред 3-те най-неатрактивни икономики по трудов пазар

Лошото качество на образованието и липсата на иновации и инвестиции спъват българската конкурентоспособност. Те нареждат България на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com