Четири тенденции при кредитите до заплата през 2012 г.

3563
Четири тенденции при кредитите до заплата през 2012 г.
Заемите до заплата са сравнително нова за България услуга

Броят на редовно върнатите микрокредити, или т. нар. кредити до заплата, постоянно се увеличава.

Това отчитат от финансовото дружество НетКредит. Те обясняват тенденцията с по-усъвършенстваната система за идентификация на потенциалните клиенти и отсяването на евентуалните измамници и некоректни платци.

От компанията прогнозират още 3 тенденции при този тип заеми.

И през 2012 г. интересът към тези услуги ще продължава да нараства – основно във връзка с растящите цени на горивата, бензина и тока, от една страна, както и заради продължаващото забавянето на заплатите – от друга. Това логично ще доведе до увеличаване на броя отпуснати кредити, твърдят от дружеството.

Именно тегленето на заем до заплата повече от веднъж е още една линия на поведение, която ще се затвърди през настоящата година, според тях.

„Около 80% от редовните ни клиенти са теглили суми от нас по 3 и повече пъти., т.е. имат нужда от тази услуга, затова я ползват отново”, допълват от дружеството.

Предсрочното връщане на микрокредитите е друга тенденция, която също ще се забелязва през следващите месеци.

„Едно от предимствата на кредитите до заплата е, че се много гъвкави. Така, ако човек върне заема по-рано от уговорения срок, той плаща и по-малка такса, изчислена на база на дните, за които е ползвал сумата. Не се начисляват никакви наказателни лихви. Хората все повече осъзнават това удобство и го използват”, уточняват от НетКредит.

Заемите до заплата са сравнително нова за България услуга и представляват малки суми (до 399 лв.), които се теглят за кратък период (до 30 дни).

Обикновено служат за покриване на текущи нужди, като храна, ток, телефон, медицински услуги и др. На Запад и в САЩ този тип кредити (известни като payday loans) са много познати и широко използвани. Във Великобритания заемите до заплата бележат 4-кратен ръст през 2009, в сравнение с 2006 г., като средният размер на кредита е около 300 британски лири.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика