Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данъчните законодателни мечти на Асен Василев отиват към крах

30 ноември 2023, 07:21 часа • 10467 прочитания

Големите изменения в данъчните закони, предложени от Асен Василев, изглежда са на път да не се случат. Причината - другите елементи в "сглобката" ГЕРБ и ДПС са против. Това личи от предложенията за изменения на двете партии в законодателния пакет преди второто четене в комисии.

Данъчните бонбони на Асен Василев: Идеите за отстъпки в данъчните закони

Без големите данъчни реформи на Василев

На първо място - мярката, известна с името "донус-бонус", да не се приема, искат и ГЕРБ, и ДПС. Това е мярката, при която се предвижда да се дава награда за информация за укриване на данъци. Имаше редакция на самата мярка спрямо първоначалното положение - да става въпрос за над 100 000 лв. укрити данъци, а не 3000 лв., както беше в началото и наградата да е 10% от възстановената за хазната сума. Имаше и ограничения - да не може определени държавни служители да се възползват със служебна информация (митничари, данъчни), да има и глоби за невярна информация. Но въпреки това, от ГЕРБ смятат, че мярката е рискова - да се подава невярна информация, нелоялни търговски практики и злоупотреби. Освен това от партията посочват, че липсва оценка на въздействието, както по отношение на ефекта върху бюджета, така и за администрирането от страна на НАП и Агенция Митници. ДПС също мисли, че мярката ще е допълнителна тежест за държавната ни администрация без ясни ползи, трябвало да има предвидена защита и за свидетели, а нямало - въпреки евроатлантическия опит на Запад точно с такива мярки.

Още: "Донос-бонус" и кешови плащания до 5000 лева минаха на първо четене с идеи за промяна

ГЕРБ и ДПС са против и да се свали прага за разплащанията в брой от сегашните 10 000 лв. на 5000 лв. Няма достатъчно банкомати, е основният мотив, както и че в ЕС като цяло прагът е по-висок.

Според ГЕРБ и задължаването на ресторантьорите да изплащат единствено по банков път заплатите на служителите си трябва да отпадне. Мотивът е, че може да се окаже в противоречие с конституцията. Депутатите на Борисов изтъкват, че служителите в заведенията ще бъдат в неравностойно положение с другите работещи, където имало право на избор дали заплатата да се получава в брой или по банкова карта.

ГЕРБ иска да отпадне и предложението на Асен Василев получателят на доставката да не заплаща стойността ѝ, когато доставчикът не издаде касова бележка. Това може да доведе до ситуации, в които недобросъвестни клиенти откажат да платят, твърдейки, че не им е издадена касова бележка, която всъщност са получили и унищожили, смятат от ГЕРБ. Като припомнят, че и според закона, и според Наредба 18 има изключения, които допускат да не се издават касови бележки. Тази мярка за изсветляване на бизнеса по-скоро създава проблеми, отколкото да ги решава и не води до по-голяма събираемост на ДДС, смятат от партията, пише в. "Сега". Освен това ДПС твърди, че такова нещо няма в ЕС, само в Северна Македония.

Цели четири парламентарни групи искат да отпадне и промяната за гражданските договори. Тя предвижда граждански договори да се смятат за трудови без санкция на Главната инспекция по труда и на съда, както е сега. Това автоматично ще означава по-високи данъци и осигуровки, тъй като отпадат нормативно признатите разходи, но се добавя пълно осигуряване. Предложения за отмяна на този текст в законопроекта има от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН, т.е. те със сигурност няма да попаднат в окончателния вариант на закона. Сплотена опозиция се очертава и срещу данъка върху бакшишите - всички без ИТН имат предложения този параграф също да отпадне. Промяната предвижда в облагаемия доход да се включат и всички предварително неопределени допълнителни парични плащания, което се дефинира като плащания за добро обслужване.

Още: Бюджетна комисия отхвърли всички данъчни промени на Асен Василев

Идеи за нови данъчни закони: По-нисък праг за плащане в брой и акциз за е-цигари

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес