Данъчните бонбони на Асен Василев: Идеите за отстъпки в данъчните закони

2684
Данъчните бонбони на Асен Василев: Идеите за отстъпки в данъчните закони
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание на правителството бяха одобрени промени в данъчните закони, които сега трябва да минат и през парламента. Данъчният пакет е необходимо условие за гладкото приемане на Бюджет 2024.

Финансовият министър Асен Василев вече направи коментар след правителственото заседание: Асен Василев има условия към ресторантьорите за 9% ДДС

Най-важните отстъпки

Още в края на септември, финансовото министерство представи готвените промени - те са в няколко области. Сега промените имат съгласието на Министерския съвет: Промените на Асен Василев за данъците: Трудови договори, ваучери, ДДС, корпорации, данъчни облаги

  • Ако няма касова бележка, издадена за определена доставка, то получателят може да не плаща доставката.
  • Остава идеята да получаваш награда, ако издадеш някой заради укриване на данъци. В такъв случай вземаш награда от 10% от укритото, което отива в държавната хазна. Има си обаче условия - укритият данък да е поне 100 000 лв., твоята информация да не е публична или да не си митничар или данъчен, който е разбрал нещо за някого, защото е част от работата му (професионалните задължения). При първоначалната идея прагът беше значително по-нисък - 3000 лв. А ако лъжеш нарочно, че някой е укрил данъци (под нарочно се разбира до 3 пъти да подадеш неверни данни за едно и също лице, че крие данъци), тогава те глобяват - в първоначалния вариант беше между 500 и 1000 лв., предстои да се види ще има ли промени, защото въпросът е дали при тормоз някоя компания няма да ѝ струва далеч повече това, че ѝ правят извънредна данъчна проверка - ще трябва да се разчита на преценката на данъчните доколко твърденията и данните за укрити данъци от някого са достоверни, за да се почне истинска проверка (Данъчно-процесуален кодекс - ДОПК).
  • Няма да се променя ползван данъчен кредит при бракуване на стока, но само ако собственикът на стоката я е унищожил доброволно или я е продал с ДДС, както и ако стоката е била унищожена безвъзвратно.
  • Няма да се събира данък от лица, продали или заменили движимо имущество на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците. Заради това има предложение в Закона за управление на отпадъците да се вдигне прагът на касови разплащания (пари в брой) за вторични суровини, когато говорим за метални отпадъци - от 100 лв. на 1200 лв.
  • Предвижда се освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление "А" и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за "сграда с близко до нулево потребление на енергия" по смисъла на Закона за енергийната ефективност.
  • Има идея и данъкът върху недвижимите имоти да е различен - ще зависи от това къде се намира съответният имот (населено място, зона и вид имот), като промените са предложени в Закона за местните данъци и такси.
  • За трудови правоотношения ще се считат и такива, които представляват наемане на работна ръка без сключен трудов договор - с цел внасяне на осигуровки.
  • Остава идеята за 15% минимален корпоративен данък за световни корпорации.

ОЩЕ: Идеи за нови данъчни закони: По-нисък праг за плащане в брой и акциз за е-цигари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com