Длъжник на КТБ търси съдействие, за да си вземе близо 300 млн. от ТВ7

6064
Длъжник на КТБ търси съдействие, за да си вземе близо 300 млн. от ТВ7
Снимка: БГНЕС

Днес ръководството на Технологичен център "Институт по микроелектроника", по-известен като ТЦ-ИМE, са поискали съдействие да бъде осигурена възможност ТЦ-ИМE, което дължи над 160 милиона пряко на КТБ, да си събере 288 милиона от ТV7. Това е казал днес финансовият министър Владислав Горанов по време на днешното заседание на правителството, става ясно от стенограмата на правителството.

Писмото от ръководството на ТЦ-ИМЕ е изпратено до министър-председателя, главния прокурор и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете.

Горанов: Няма репресии спрямо определени медии

Със сигурност много отдавна собствениците на TV7 са знаели и от много месеци с тях се водят разговори, че има обезпечения и дългове к...

Спекулацията, че ТВ7 дължи само 5 милиона за техника, би била вярна, защото това е прекият кредит, който телевизията има към КТБ, казва Горанов.

"Но ТВ7 по договор за заем между ТЦ-ИМE АД и фирмата, която е едноличен собственик на ТВ7 – „Краун медиа“ ЕАД, с договор от юли 2009 г. до 2014 г. е отпуснала 260 милиона безлихвен кредит, който не е обслужван и който не се обслужва. С анекси, 10 на брой, като в различни етапи от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г. са дадени от "ТЦ-ИМE" АД 260 милиона на офшорното дружество, което е едноличен собственик на ТV7", заявява Владислав Горанов.

По думите на финансовия министър проблемът с КТБ не е само факта, че дълго време банката е престояла в специален надзор от БНБ. "Генезисът на проблема там е, че очевидно през цялото време не са спазвани банковите стандарти и са отпускани кредити на фирми без обезпечение, без конкретен бизнес проект и без яснота как те ще бъдат възстановени някога на кредитора, в случая Корпоративна търговска банка в несъстоятелност", коментира министърът.

"ТВ7" ЕАД, търговското дружество, което е притежава лиценза за създаване и разпространение на телевизионна програма в национален ефир, е само един от примерите за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от Корпоративна търговска банка, като прекият и непрекият ефект (понеже много се дискутират тези дни действията на синдиците спрямо това търговско дружество) е около 300 милиона, които са излезли от Корпоративна търговска банка", каза Владислав Горанов.

По-рано стана ясно, че чуждестранна фирма ще се занимава с проследяването на паричните потоци по необезпечените кредити от КТБ. Очаква се тя да работи между 3 и 5 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика