Ето какви мерки обяви държавата срещу високите цени на храните (ВИДЕО)

8614
Ето какви мерки обяви държавата срещу високите цени на храните (ВИДЕО)
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Служебното правителство обяви, че предприема ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на основни хранителни стоки "по цялата верига – от производителя до магазина". Причината е високата им цена, като в дадени случаи тази на крайния продукт надвишава с 30% началната цена, обяви премиерът Гълъб Донев.

На пресконференция днес той заяви също така, че ще се предприемат промени в законодателството чрез Закон за търговията, но "без да има намеса в свободния пазар".

КНСБ каза колко лева ни трябват месечно, българинът обеднява

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 1 351 лв., което нараства ...

Гълъб Донев инициира среща днес в Министерския съвет, на която бе представен анализ за образуването на цените на хранителните стоки и бяха обсъдени възможни решения за намаляване на инфлацията. Участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев, както и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

ОЩЕ: Стана ясно с колко се повишиха цените на хранителните стоки на едро у нас

"Всяка една от агенциите и всяко едно министерство даде своя анализ за механизма за образуването на цени. Установихме разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина. Има разлики от 20 до 30% и повече. Това, което ще направим, е да въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига – от производителя до магазина, независимо дали това са големи търговски вериги или малки, квартални магазини", каза Донев.

"Продължаваме същата практика, която създадохме и за да овладеем цените на енергоносителите. От октомври до момента имаме едно плавно понижение на инфлацията и задържане на някои ценови равнища на стоки и услуги, които се предлагат на дребно", допълни той.

Работодатели поискаха сваляне на цените на стоките и услугите

Надяваме се да се намалят цените. Направихме този призив към бизнеса, тъй като цените на горивата и на тока падат. Нормалната реакция в...

Донев каза, че планираният механизъм ще постави българските граждани в основата на контрола, който ще прилага държавата. "Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Точно обратното, ще покажем нелоялната търговска конкуренция, така че потребителите да бъдат наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги", добави той.

"Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Ще видим дали се плащат съответните данъци. Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от съответните търговци", каза още Донев.

Според него трябва да се гарантира, че българският потребител е достатъчно защитен както ценово, така и по отношение на качеството. Мониторингът ще е ежедневен и информацията трябва да се публикува в специално създаден за целта сайт. Потребителите ще имат информация и ще правят сравнение между това, което потребяват гражданите в България, и данни за същите тези стоки в другите държави членки на ЕС.

Припомняме, че Евростат установи, че хранителните продукти у нас през 2022 г. са в пъти по-скъпи от продукти в богатите европейски държави като Германия и Люксембург. Цените на суровините не обосновават високите цени на крайния продукт, според данни на стоковата борса.

"От вносител до търговец на едро нарастването на цената е с нормалните пазарни проценти, но разликата изведнъж се усеща в крайните магазини на дребно. Има някакъв проблем във веригата. Този процес ще бъде анализиран. Готови сме с предложения за усъвършенстване на законодателството. Ще включим мерки, които да вкарат в нормативни рамки и правни норми търговията на храни – нещо, което в България за последните 30 години нямаме. Нямаме закон за търговия на храни. В другите европейски държави е направено", каза Донев.

Яйцата в България са три пъти по-скъпи от яйцата в Англия? (СНИМКА)

Сигнал за драстична разлика в цените на яйцата в България и в Англия предизвика стотици реакции в социалните мрежи.  Според бивши...

"Ще направим и законово определение за нелоялната търговска практика, за да имаме основанието, когато се прави контрол и анализ, да установим дали има такива практики. Няма да се намесваме на свободния пазар, но няма да допускаме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига", повтори служебният премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика