Р. Петков: Отказ от АЕЦ "Белене" ни превръща от износител във вносител на ток

4971
Р. Петков: Отказ от АЕЦ "Белене" ни превръща от износител във вносител на ток

Идеята за изграждането на допълнителна мощност в Козлодуй и спиране на крайдунавската централа е удар по националната ни енергетика. Това заяви на пресконференция в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков, предаде КРОСС.

Видяхме какви са последиците само от едни стачни действия, допълни още той, имайки предвид стачките в „Мини Марица Изток”. Според Петков не трябва да се забравят и допълнителните фактори - напредналите енергийни проекти в Турция и Румъния, които биха поставили страната ни в условия на тежка конкуренция и зает пазар.

Първанов жали за "Белене"

Отиващият си държавен глава Георги Първанов използва последните си часове като президент, за да обърне отново внимание на болната за не...

Румен Петков е категоричен, че спирането на АЕЦ „Белене” би ни превърнало от лидер в износа на електроенергия в Европа във вносител на ток.

По думите му всички, които спекулират с темата сигурност и цена на АЕЦ „Белене”, ни връщат 13 години и с поне 50 млн. евро назад. По думите на Петков толкова ще са нужни, за да достигне евентуалното изграждане на допълнителна мощност в АЕЦ „Козлодуй” нивото, на което в момента е централата в Белене.

В Плевен народният представител заяви, че до месец се очаква лицензирането на техническия проект от Международната агенция за ядрено регулиране. До момента по него са направени три предварителни ревизии. С високо ниво на безопасност са и резултатите от стрес тестовете.

Румен Петков допълни, че преди дни е излязло и разрешителното от Басейнова дирекция „Дунавски район” за ползване на водите на реката за охлаждане на реакторите. По думите на Петков скоро се очаква да бъде готова и икономическата оценка на проекта АЕЦ „Белене”.

Финландци взимат 20% от АЕЦ "Белене"

Финландската компания Fortum, която е единственият оператор на атомни централи в скандинавската страна, иска да вземе 20% дял в АЕЦ "Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика