RWE отказала оборудване за "Белене" заради липса на финансиране

7020
RWE отказала оборудване за "Белене" заради липса на финансиране

Кореспонденция от 2008 и 2009 г. между Националната енергийна компания, германската компания RWE и тогавашния министър на икономиката Петър Димитров за изграждането на АЕЦ „Белене” представи министърът на икономиката Делян Добрев. Тя ще бъде публикувана на адреса на министерството в интернет.

Енергийният министър обясни, че в едно от тези 7 или 8 писма тогавашният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков е предупредил Петър Димитров, че Националната енергийна компания не може да финансира изграждането на АЕЦ „Белене”.

Станишев: Борисов лъже, не ние

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев не изчака много време и отговори подобаващо на предизвикателството на министър-председат...

В друго от писмата ръководството на RWE посочва, че не е съгласно да заплаща аванс по споразумение 5, което се отнася за оборудването с дълъг цикъл на производството на АЕЦ „Белене”.

Германската компания категорично се противопоставя на доставката на оборудване, докато не бъде осигурено финансиране по проекта, посочи Делян Добрев.

В писмо от RWE от 13 юли 2009 г. се посочва, че делът на НЕК в проектната компания възлиза на 5,4 милиарда евро за 51%. Добрев пресметна, че общата стойност на централата в "Белене" е щяла да струва 10,59 милиарда евро. Толкова е и ориентировъчната цена предложена в "доклада" на Ейч Ес Би Си - 10,3 милиарда евро.

"Първият момент, в който е трябвало да бъде прекратен проектът за АЕЦ "Белене," е бил декември 2008 г. На 8 декември, когато изпълнителният директор на НЕК е казал на министър Петър Димитров, че НЕК нямат пари и не могат да финансират този проект. Или след като се е разбрало, че този проект струва над 10 милиарда евро, откъде да осигурим българската част от 5,4 милиарда евро”, коментира Добрев.

Борисов: Станишев, а не ние, изгони RWE от "Белене"

Броени дни преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас премиерът Бойко Борисов оповести, че министърът на икономиката, е...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика