Висока безработица във всяка втора община

4572
Висока безработица във всяка втора община
Най-балансирано остава положението в област Габрово

Общините в България, в които безработицата за 2011 г. е с 35% над средната за страната, вече са 152 при 130 година по-рано. Това е повече от половината общини у нас, които са 264. Това става ясно от списъка, който ежегодно се утвърждава от финансовия министър, съобщава в. „Сега”.

При инвестиции в общини от черната листа бизнесът получава отстъпка от корпоративния данък. Специалната закрила на практика важи за общините с над 13.6% безработица, тъй като средната за страната за 2011 г. беше 10.1%. През 2010 г. например нито една община в област Бургас не е била в черния списък. През м.г. обаче влизат Руен, Средец, Сунгурларе. Най-балансирано остава положението в област Габрово, където и през двете последни години няма общини с много висока безработица. В цялата област по последни данни на Агенцията по заетостта средната безработица е 7.6%, като по-добър е пазарът на труда само в столицата (3.6%).

63 690 са регистрираните безработни младежи в Агенцията по заетостта

По данни на административната статистика на Агенцията по заетостта (АЗ) през 2011 г. средномесечният брой на регистрираните в бюрата ...

Въпреки характерното за старта на активния сезон раздвижване безработицата и през март се увеличава в 11 области, в 7 остава без промяна, а намалява в 10. Увеличението в броя на безработните е незначително - с 406 души, и така равнището на безработицата се задържа на нивото от февруари - 11.5%, съобщи Агенцията по заетостта в събота. Експертите отчитат рязко увеличение на търсенето на работна сила, но заявените от реалния сектор места не звучат толкова оптимистично - 2947 в преработващата промишленост, 2897 в селското стопанство, 1705 в търговията, 1446 в хотелиерството и ресторантьорството, 1254 в строителството, приблизително толкова в транспорта. Хората без работа са 376 577.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com