Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ролята на един лидер не е да стреля с оръдие": Тодор Тагарев пред Actualno за детските пистолетчета на президента (ВИДЕО)

30 май 2024, 19:30 часа • 15893 прочитания

Ролята на един политически лидер не е да лети на самолет, да стреля с оръдие, или да управлява кораб. Неговата роля е да гарантира, че общественият интерес ще бъде реализиран по най-добрия начин, отчитайки и обществените мнения и нагласи, както и експертните оценки. Така бившият министър на отбраната Тодор Тагарев коментира в Студио Actualno изказването на президента Румен Радев, че решенията за войната в Украйна "се взимат от хора, които ви живота си са стискали само детски пистолетчета".

Тагарев обори и твърденията на държавния глава, че в решаването на ключови въпроси за отбраната не се слуша мнението не експертите.

"Участие във взимането на решенията взимат много експерти, не само лидери на политически партии, които може да имат, а може и да нямат допир с военната тематика. Тези решения се консултират, разработват, разиграват се варианти от експерти от външнополитически въпроси, Министерство на отбраната и Министерство на външните работи. Няма импровизации", категоричен беше бившият министър. Още: "Ученическа постъпка, но няма кой да му издърпа ушите": Асен Агов за бягството на Радев от НАТО (ВИДЕО)

По думите му за взетите в последните месеци решения от НАТО и Европейския съюз за войната в Украйна има пълно единодушие. 

Български войски в Украйна

Той коментира и твърденията на Радев, че има възможност за изпращане на български военни на украинския фронт.

"Многократно съм заявявал, че не просто, че няма такива планове, няма и такива дискусии. Колкото и да уважаваме и да сме респектирани от украинската армия и общество, те не са ни съюзник и нямаме отговорност за изпращане на войски. Има рискове въвеждането на някакви войски от държава-член на НАТО да ескалира и затова много внимателно се подхожда към този въпрос", каза Тагарев. Още: Решетников зад Радев: До последния Путин

Основната идея, по думите му е, изпращането на военнослужещи, които да подготвят украинската армия за използване на западното оръжие. "Не да воюват", категоричен е бившият министър.

Проблемите в армията

Според изнесени от него данни действащата армия в момента трябва да е 43 хил. души. "Липсват ни поне 22% от тези хора. Проблемът е, че администрацията е добре осигурена, колкото по-надолу се слиза, особено в сухопътните войски, имаме много сериозен проблем с кадрите. Той е не само с редовната армия, но и с мобилизационния резерв", каза той и уточни, че това са хора, които са служили и знаят как да боравят с оръжие.

"Такива хора имаме единици, основната част от състава са тези, които са служили в казармата. Последните от тях са излезли през 2008 година и най-младите наближават 40 години. Дори такъв човек да е знаел как да управлява танк, ако няма допълнителна подготовка, не знаем дали той ще бъде годен дори да влезе в него. Още: "Президентът или е неинформиран, или е информиран и лъже" - за НАТО и чл. 5

"Много скоро ще бъде изчерпан мобилизационния капацитет", предупреди още Тагарев.

Как той коментира слуховете, че именно той е причината за разпадането на кабинета "Денков - Габриел" - вижте в пълния разговор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес