Красимир Вълчев: Най-доброто образование е присъственото, но нямахме друга опция

2914
Красимир Вълчев: Най-доброто образование е присъственото, но нямахме друга опция
Снимка: БГНЕС

„Всяко дете ще бъде прието в гимназия, която съответства на неговото ниво. Децата ще се представят добре на изпитите, ако четат ежедневно, многогодишни и родители им успеят да ги мотивират да учат”. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на „Плюс-Минус” по Нова телевизия. Той обясни, че в министерството не правят реформи, а по-скоро корекции и стъпки към по-компетентностен подход, който е възприет преди 4 години.

„Искаме децата да развиват хармоничен микс от компетентности. Това означава, че към изпитите по БЕЛ и математика ще се добавят част от обществените и природни науки. Те ще бъдат по-малко от 50%. Трябва да мотивираме децата да учат и тези дисциплини. Всички професии оттук нататък ще изискват по-интегрален микс от умения. Ако искаме децата да са по-подготвени за живота, те трябва да ги имат”, обясни Вълчев.

Ние не можем да разчитаме, че само в учебния час ученикът ще усвои всичко

Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV образователният министър Красимир Вълчев, коментирайки актуалните теми около приключването ...

Според образователния министър голям проблем е фактът, че учениците не искат да се включват в техническо-инженерното висше образование. Причината за това, според него била липсата на интерес към природните науки. С най-голям ръст на доходите щели да бъдат точно професиите, които включват изучаването на природни науки. Според Вълчев частните уроци ще станат нерентабилни.  

„Учениците са по-подготвени, когато отделят повече време за учене. Когато учителят или родителят им помогне да разберат информацията. Когато са мотивирани да учат. Другата промяна, която се опитваме да направим, е по-голямата част от въпросите да мерят функционалната грамотност и уменията за решаване на проблеми. При нас досега по-голямата част от въпросите са изисквали заучаване ”, каза още той.

Министърът увери, че голяма част от квалификациите на учителите са насочени компетентностния подход, към образователните иновации, както и към променящата се роля на учителя от лектор към човек, който да ориентира учениците в „морето от информация”.

„Най-доброто образование е присъственото, но нямахме друга опция. Това беше начинът да спасим учебната година. Успяхме да минимизираме щетите. Днешните деца ще учат, пишат и четат много повече от електронни ресурси. Не можем да вървим срещу течението, трябва да се съобразим с тези поколенчески характеристики. Едно време, за да получим повече информация, отивахме в библиотеката, но днес е различно. Трябва да намерим ефективния баланс”, смята той.

Над 50 000 деца отучват - когато е възможно, дори на двора на школото

Резултатите от матурите са съпоставими с миналогодишните. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в интерв...

Според министъра учениците, които и преди са учили старателно, са се справили добре и в електронна среда. Той бе категоричен, че тези, които не са учили дистанционно не са го правили заради липса на техника, а предимно заради културни особености и отношение към образованието. „Всяка година има голям брой деца, на които се налага да доучват, защото не ходят редовно на училище. Имаме голям процент деца, които имат голям процент непосещаемост и трудно ги мотивираме да ходят на училище. Това са деца, които нямат отношение към образованието, имало е проекти, по които им се закупуват електронни устройства, но вечерта вече са продадени, а някои от тях и препродадени“, уточни той.

Красимир Вълчев коментира и това, че КПКОНПИ разследва връзката между съпругата му и съпругата на шефът на КЗП Димитър Маргаритов. Двете са сътрудници в дружество, а съпругата на Маргаритов е изпълнителен директор на издателство "Просвета". "Министерството няма взаимоотношения с издателствата. Държавата предоставя средства на училищата, независимо кое издателство са избрали. Директорите или кметове сключват договори. Аз одобрявам само учебниците. Нямам възможност да лобирам. Ако някой от министерството или аз бяхме направили подобно нещо, щеше да се разбере", обясни той. Министърът отрече и информацията, че съпругата му има пиар агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование