Първокласниците в столицата най-много от 12 г. насам

24107
Първокласниците в столицата най-много от 12 г. насам

11 800 първокласници ще влязат в класните стаи в София тази есен. Това е най-големият випуск за последните 12 години, предаде КРОСС.

Началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева каза пред Дарик, че всички училища в областта са готови за първия учебен ден, като вече са снабдени с дневници и материални книги. Безплатните учебници и учебни пособия също вече са доставени по учебните заведения. По думите на Ваня Кастрева опашки за записвания на първолаците е възможно да има и през следващата година: „По предварителните данни на директорите говорим за близо 11 800 първокласници, което в палитрата от 1-ви до 12-и клас няма толкова голям випуск. Това означава, че имаме прираст от демографска гледна точка. Точно заради това през лятото най-търсени бяха началните учители и възпитатели".

Кастрева добави още, че децата на сирийските бежанци в София също ще посещават училища, но след като преминат задължителен курс на обучение по български език и литература: „И към настоящия момент в близки до интеграционния център училища има такива деца на бежанци. Работим в екип и сме готови да отреагираме заедно". Първият учебен ден ще е на 16 септември и училищата ще решават в колко часа да го открият - това може да стане по тяхна преценка от 9.00 до 14.00 ч, обясни още Ваня Кастрева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование