68% от руснаците са уверени в корумпираността на чиновниците

483
68% от руснаците са уверени в корумпираността на чиновниците
Снимка: iStock/Guliver

Над две трети от руснаците – 68% смятат приемането на подкупи от длъжностни лица и техните арести като проява на всеобщо разлагане и корупция на властта, а само 22% - като единични и нетипични за страната случаи, сочат данните от изследване на Центъра „Левада“.

Например неотдавнашният арест на сенатора Рауф Арашуков и баща му Раул Арашуков се смята от 25% от респондентите за израз на сериозна борба с корупцията в държавния апарат, а 31% смятат това за борба за преразпределение на сферите на влияние между длъжностните лица, предаде БГНЕС.

Чуждестранните инвеститори се оттеглят от руския пазар

Изданието "Комерсант" информира за рязко оттегляне на чуждестранните инвеститори от руския пазар на акции: за седмицата, приключила на ...

Фактът от ареста на Арашуков и скандалът около него се възприема от мнозинството руснаци равнодушно като обичайно събитие, защото в държавата цари пълна корупция, обяснява директорът на „Левада“ Лев Гудков: Например, в Москва 82% смятат, че това е признак за общата корумпираност на властите.“

Например, арестът през 2016 г. на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев изненада мнозина, отбелязва Гудков, защото хората от либералния лагер се оказаха участници в мъгливи деяния, въпреки че често говорят за честност в политиката. Но по отношение на представителите на кавказките републики, няма такива мисли, всичко това се възприема като разчистване на сметки между местните кланове, хората са уверени в тяхната корумпираност."

Ръководителят на експертния съвет на близкия до Кремъл Експертен институт за социални изследвания Глеб Кузнецов отбелязва, че ниската степен на доверие в държавата и нейните институции е световната норма. И руснаците не са изключение: те възприемат корупцията през призмата на своето недоволство от държавата като цяло, те не вярват, че държавният апарат работи в техен интерес.

"Те гледат на корупцията като на симптом на обща липса на загрижеността на държавата към тях. Корупционните новини само потвърждават, че всичко е част от държавната система, която не работи в интерес на хората, следователно, с кого са свързани, няма значение", каза Кузнецов.

Русия се е намесила в кампанията за изборите в Молдова, твърди Адриан Канду

Русия се е намесила в кампанията за днешните парламентарни избори в Молдова, твърди председателят на парламента в Кишинев Адриан Канду,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа