Австрия въведе граничен контрол по унгарската граница

6380
Австрия въведе граничен контрол по унгарската граница
Снимка: Getty Images / Guliver

Заради бежанската вълна Австрия въведе граничен контрол по унгарската граница в полунощ. В помощ на полицейските служители ще бъдат включени 500 войници. 

Припомняме, че Австрия и Унгария са част Шенгенското пространство, където няма граничен контрол.

Бежанци блокираха пътя от Сърбия към Унгария, заплашват да съборят граничната ограда

Бежанци, намиращи се на територията на Сърбия, блокираха пътя, водещ към съседна Унгария, като по този начин парализираха работата на К...

"С тази мярка искаме да поставим ясен сигнал", заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер, предаде bTV. "Желанието ни е да се върнем към нормален режим на влизане в страната, с ред и интензивен контрол, като това допринесе за общоевропейското решение на проблема, продължи тя. 

Засега мярката се въвежда по унгарско-австрийската граница, но ще се наблюдава потокът на мигрантите и правителството има готовност в случайна обособяване на нови бежански коридори да въведе мярката и по границите на Австрия с други държави, например Словения или Италия. 

Микл-Лайтнер заяви, че не се предвижда връщане на мигранти в Унгария, но при строгия контрол ще бъдат връщани бежанци, регистрирани в други държави. Като пример тя посочи България или Румъния.

По сведение от посолството на България във Виена, поради усложнената миграционна обстановка, от австрийска страна се извършва засилен полицейски контрол на шосейни превозни средства на границата между Австрия и Унгария, което е причина за задръствания и многочасово изчакване, съобщиха вчера от външно министерсво.

Междувременно Сърбия пренасочи автобусите с бежанци към Хърватия вместо Унгария. Същевременно при преминаването си през Хърватия мигрантите са застрашени да попаднат на мини, останали от войните на Балканите през 90-те години на миналия век. Опасността се увеличава от факта, че те не могат да прочетат предупредителните знаци. 

Сърбия прехвърля хиляди към Хърватия с автобуси

Всички автобуси, които до днес превозваха от приемния център Прешево в южната част на Сърбия към границата с Унгария, от няколко часа п...

На сръбско-унгарската граница вече са се събрали около 3 000 бежанци. Те заплашват да влязат на унгарска територия със сила. Вчера Унгария започна да затваря и ограничава движението си по границата със Сърбия. 

Сърбия в никакъв случай няма да използва сила срещу бежанците, преминаващи през нейна територия, увери вътрешният министър Небойша Стефанович, цитиран от ТАСС. 

Той посети гранично-пропускателния пункт "Хоргош-1", където са се струпали няколко стотици мигранти, пътят на които беше блокиран от Унгария. Те посрещнаха министъра с аплодисменти и възгласи "Сърбия, Сърбия". 

Министърът съобщи пред медиите, че днес планира да обсъди с унгарските си колеги какво може да се направи в тази ситуация. Той подчерта, че Белград не може да реши сам проблема за преминаването на границите. "Разбираемо е намерението на тези хора да стигнат до Евросъюза и да поискат там убежище. Нито сръбската полиция, нито държавата по никакъв начин няма да им създава пречки. Точно обратното, ще им помогнем и в никакъв случай няма да използваме против тях сила", увери Стефанович. 

Вътрешният министър подчерта, че Сърбия се опитва да предостави на бежанците храна, вода и лекарства, за да облекчи престоя им в страната. 

Насрочена е нова среща на вътрешните министри на ЕС

Вътрешните министри на страните от ЕС ще проведат нова спешна среща заради кризата с имигрантите на 22 септември, след като по-рано не ...

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини призова лидерите на страните членки на Европейския съюз да осигурят защита на бежанците. 

Днес се очаква като извънредна точка разселването на 120 хиляди мигранти да бъде обсъдено от евродепутатите в Брюксел. 

На заседанието си в понеделник министрите на вътрешните работи не постигнаха единно становище по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа