Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Азов" на помощ: Украйна опитва да спаси Авдеевка с една от най-добрите си бригади

12 февруари 2024, 13:30 часа • 45448 прочитания

Положението за украинците при Авдеевка стана много тежко, а руснаците явно са се примирили със загубите и напредват с цената на много жертви с цел обкръжаване на града в Донецка област. Само че Украйна все още може да спаси Авдеевка - там са изпратени свежи подкрепления.

Още: Авдеевка пада: Касапницата е огромна. Руски дронове убиха деца (ВИДЕО)

Ключова бригада влиза в битката

Има основателни причини да се смята, че украинската армия е пратила една от най-добрите си бригади - Трета щурмова бригада. Предположението прави Forbes, като се позовава на думите на командира на Таврийското направление на армията - ген. Олександър Тарнавски. "Укрепваме блокиращата линия, създаваме допълнителни огневи позиции и използваме свежи ефективни сили", написа той в "Телеграм". "Логистичните доставки продължават".

Трета щурмова е единствената украинска сухопътна бойна бригада, за която се знае със сигурност, че е в резерв в Източна Украйна от миналата седмица, посочва Forbes в материал от 11 февруари.

Още: Русия си е внесла масово пушечно месо от Непал, в Авдеевка се лее кръв (ВИДЕО)

Трета щурмова бригада - сформирана от "Азов"

Трета отделна щурмова бригада е формирана през есента на 2022 г. Тя е създадена чрез сливане на подразделенията на Силите за специални операции (ССО) "Азов", които са създадени от бивши ветерани от батальон "Азов".

С началото на руското нахлуване в Украйна през 2022 г. повечето подразделения на полк "Азов" са базирани в Мариупол, където скоро биват обсадени. Извън Мариупол много бивши ветерани от "Азов" започват да формират нови подразделения, по-специално в Киев, Суми и Харков. Тези части скоро са интегрирани в Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна и стават известни под общото име ССО "Азов".

През ноември 2022 г. всички бивши ССО "Азов" са обединени в една напълно оперативна бойна единица в рамките на Сухопътните войски. Формирането на тази бригада е стратегически замислено с цел създаване на високомобилни, добре оборудвани и широко обучени сили, способни да участват както в отбранителни, така и в настъпателни операции. Според първия командир на полка "Азов" Андрий Билецки - от януари 2023 г. бригадата е разгърната в битката при Бахмут.

Още: Най-важните предизвикателства пред новия главнокомандващ на украинската армия

Авдеевка - две опции пред украинците

Избирайки да останат и да се бият за Авдеевка, украинските сили поемат огромен риск. След четири месеца тежки боеве руските войници от 2-ра и 41-ва комбинирана армия най-накрая пробиха ключовата украинска крепост, намираща се на няколко километра северозападно от окупирания от Русия град Донецк. Това се случи в началото на този месец. Руснаците се приближиха на няколкостотин метра от главния път, по който украинският гарнизон, съсредоточен в 110-а механизирана бригада, получава доставки за града.

Сега Тарнавски има две възможности. Той може да изтегли оцелелите от 110-а бригада от откритата източна част на града и да укрепи украинската линия в централната част на Авдеевка или непосредствено извън града, на запад. Другата му опция е да подсили 110-а бригада и да се опита да изтласка много по-големите руски сили от снабдителните линии на гарнизона.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски отстрани главнокомандващия армията ген. Валерий Залужни и го замени с бившия ръководител на Сухопътните войски - генерал Олександър Сирски. Залужни е привърженик на мобилната отбрана, за да се сведат до минимум украинските жертви. За разлика от него, Сирски има репутацията на човек, който приема големи загуби в упорити, статични боеве, пише Forbes. Възможно е, насърчавайки Сирски, Зеленски да е сигнализирал за намерението си да се бори за Авдеевка - дори на висока цена.

Още: На изпроводяк: Зеленски удостои Залужни с наградата "Герой на Украйна" (ВИДЕО)

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Трета щурмова бригада на помощ?

Във всеки случай изглежда така, сякаш свежи украински сили са пристигнали в безжизнените вече руини на някога процъфтяващия индустриален град с предвоенно население от 30 000 души. Първата им и най-очевидна задача е да намалят натиска върху главния асфалтиран път изток-запад към централната част на Авдеевка - улица "Хрушевски".

Има и други, по-малко проходими пътища към Авдеевка, но "Хрушевски" е от решаващо значение. "Намеренията на руските агресори са ясни - на първо място те искат да установят контрол върху логистичните средства за осигуряване на нашите части на северния фланг", пише Тарнавски. "Ние обаче даваме адекватен отговор на действията на противника".

Този "адекватен отговор" би могъл да включва разполагането на елементи от 3-та щурмова бригада. От декември подразделението е в резерв в Краматорск, на около 80 км северно от Авдеевка.

Бригадата с численост 2000 души водеше едно от последните печеливши сражения по време на украинската офанзива през 2023 г. и освободи град Андреевка, на около 40 км северно от Авдеевка. Победата даде възможност на бригадата да си почине, да се преквалифицира, да набере нови войници и ако слуховете са верни - да се преоборудва с бойни машини М-2 американско производство.

Още: Сериозни данни: Русия има Starlink, Мъск отрича (ВИДЕО)

Войник от бригадата -  Егор Сугар - наскоро писа, че дните на военните минават в редовните тренировки и в "активна подготовка за нови атаки срещу окупаторите".

Бавният срив на отбраната на Авдеевка през последните седмици може би е принудил 3-та бригада да преустанови обучението и да се върне на фронта.

Когато 40 000 руски войници атакуваха, започвайки в началото на октомври, Таврийските сили направиха всичко правилно. Те се окопаха във вътрешността на Авдеевка, като същевременно укрепиха северния и южния фланг на града, съответно с елементи от 47-а и 53-а бригада. Целта ѝ беше да превърне низините около града в стрелбище.

"Провалът в Авдеевка е заради републиканците"

Интересен елемент от материала на Forbes е твърдението, че провалената защита в Авдеевка е избор на републиканците в Конгреса на САЩ, които са свързани с Русия: когато тези законодатели отказаха да одобрят по-нататъшна помощ за Киев от октомври - по случайност, по същото време, когато руснаците атакуваха Авдеевка - гаубиците на 110-а бригада, на които разчиташе да превърнат фланговете в артилерийска убийствена зона, затихнаха.

Руснаците усетиха възможност. "Авиацията на противника увеличи броя на излитанията на ден, за да подкрепи настъпателните действия в източната част на Украйна, особено в района на Авдеевка", съобщава Украинският център за отбранителни стратегии. "Тази ситуация е следствие от недостига на зенитни управляеми ракети в украинските отбранителни сили".

Още: Най-сериозната бариера пред новата помощ от САЩ за Украйна в Сената е преодоляна

Руските бомби се изсипаха върху най-добрите укрепления на 110-а бригада. Възползвайки се от лошото време, което приземи украинските дронове миналата седмица, руската пехота навлезе в северната част на Авдеевка, промъквайки се на юг, докато на практика не видя в полезрението си ул. "Хрушевски".

Кой убива повече - руснаците или украинците?

Ако украинците смятат, че Авдеевка е капан за руснаците, те трябва да напуснат, докато все още убиват повече руснаци, отколкото руснаците убиват украинци, пише авторът на материала Дейвид Ейкс. В продължение на четири месеца украинците в Авдеевка може би са убивали по 10 руснаци на всеки свой загубен войник, изчислява той, но скоро това предимство може да бъде заличено.

"След като руските сили успяха да превземат украинските флангове и да прекъснат пътищата за снабдяване, броят на жертвите почти се изравни", обяснява украинската аналитична група Frontelligence Insight.

Ако наистина 3-та щурмова бригада се е разположила в града, очаквайте контраатаки, насочени към руските позиции край улица "Хрушевски", смятат от Forbes. Но не очаквайте украинците изведнъж да намерят много резервни боеприпаси. Ако САЩ не успеят да ускорят предоставянето на нова помощ за Украйна, 110-а бригада и всички подсилващи я части ще продължат да изтеглят бързо изпразващите се арсенали.

В най-лошия случай може да се стигне до кървава баня за украинските войски, опитващи се да избягат на запад от града, който вече не могат да защитават.

Още: Мобилизирани да воюват до пенсионна възраст: В Русия засега свалиха нов законопроект

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес